Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7028824 www.bgdnes.bg

Погребаха момчето и баба му, загинали край Своге, в тесен кръг: Майката на Георги изпадна в несвяст

Вуйчото не знае за опелото

В несвяст изпадна майката на 14-годишния Георги малко преди погребението на детето си, научи "България Днес".

Младата Цветелина погреба син и майка в един ден. Георги и 58-годишната му баба Дарина загинаха в зловещата катастрофа край Своге в събота следобед. В болница в тежко състояние е вуйчото на момчето - 30-годишният Симеон Велев, който също е бил с тях на екскурзията в Искърското дефиле.

Реклама

Погребението на племенника и майка му се състоя в тесен семеен кръг. На него не бяха допуснати медии и външни хора. Няколко полицаи пазеха малко преди гробищния парк и следяха за реда. Цветелина още предния ден е потърсила съдействие от тях, за да не я безпокоят чужди хора в този изключително тежък момент.

Семейството не е казало на вуйчото Симеон за погребението на близките му, притеснявайки се за здравословното му състояние, научи "България Днес" от свои източници в селото.

Тялото на Георги бе положено в бял ковчег, а до него този на баба му. Смразяващата гледка съкруши Цветелина, която едвам се държеше на краката си. Съучениците и приятелите на Георги също изпратиха починалото момче в последния му път.

Опелото бе третото поред от сутринта в село Световрачене. Траурният ден започна с погребението на 80-годишния Тиме Рошкев. Стените на малката църквичка "Св. безсребърници Козма и Дамян" още тогава се пропиха със скръб. Синът на пенсионера - Стефан, не можа да издържи тягостната обстановка и няколко пъти излезе извън храма. Съкрушеният мъж едва събра сили да влезе отново в църквата, за да изнесе на ръце затвореният ковчег, в който лежеше студеното тялото на човека, който го е отгледал. Дори кметът на селото Светла Николова не можа да намери думи, с които да го успокои. Димейки поредната цигара, той я слушаше, но само кимаше с глава, без да може да отрони и дума. След като качиха трагично загиналия Тиме в катафалката, Стефан поведе шествието към местните гробища, а зад траурната кола върволица от хора оплакваха приятеля си.

Само час по-късно камбаните на храма отново започнаха да бият. От катафалката свалят ковчега с тялото на 65-годишната Елена Саздова. Отново върволица от хора с червени карамфили и наведени глави се стича към църквата. Възрастен мъж подава свещи с треперещи ръце, а от църквата се чуват неутешими ридания. Някой от роднините на Елена бе сложил шише с кока-кола върху ковчега й. Докато я изнасяха от църквата, то падна на земята. Хората наоколо започнаха да шепнат, че може би това е нейният начин да си каже последно сбогом с близките си.

Реклама

Погребенията продължиха до късния следобед, като днес също ще има опела.

Изписаха шофьора от болницата

Изписаха вчера шофьора Григор Григоров от болницата "Царица Йоанна - ИСУЛ". Той е откаран в ареста на Националната следствена служба. Днес ще бъде изправен пред Софийския окръжен съд по искането на прокуратурата да бъде задържан за постоянно под стража. Водачът е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от един човек.

Трима с опасност за живота

Трима от пострадалите в касапницата край Своге все още са в много тежко състояние и има опасност за живота им. Това обяви директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

"Състоянието им не се е променено в последните 24 часа. Нямат температура, поддържат се на апаратна вентилация и екипите се грижат за тях. Те са с много тежки гръдни травми. Най-вече се следи тяхното състояние заради тези травми", поясни Балтов.

Доли ТАЧЕВА

Снимки: Юлиян САВЧЕВ

Реклама
Реклама
Реклама