Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7032925 www.bgdnes.bg

Темида не дава Желяз на САЩ

Съдът прекратява делото за екстрадиция

Америка иска в ареста българина заради нарушено ембарго на Сирия

Прекратено е делото за екстрадицията на 29-годишния Желяз Андреев в САЩ. Това съобщи окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов пред "България Днес". Причина за това е, че американските власти не са изпратили в определения срок в България допълнителни доказателства за вината на българина. Прокуратурата във Флорида подведе под наказателна отговорност Желяз Андреев заради нарушаване на ембаргото на Сирия при сделки с продукция с двойна употреба.

"Документи от САЩ не дойдоха в определения срок и преписката е прекратена от наблюдаващия прокурор", поясни шефът на държавното обвинение в Добрич Пламен Николов.

Реклама

Очакваните от САЩ допълнителни доказателства трябваше да послужат на състав на окръжния съд в Добрич. Въз основа на тях магистратите трябваше да решат дали има достатъчно основания Андреев да бъде предаден на САЩ заради разследването, което се води там още от 2016 г. След като нужните папки не са постъпили до определения от съда краен срок, процедурата по екстрадицията е прекратена. Заедно с това отпада и наложената от съда мярка за неотклонение "подписка" на Желяз.

Във връзка с искането за екстрадиция от САЩ Желяз Андреев бе арестуван и престоя три денонощия в ареста в Добрич в началото на април. След изтичането им Окръжният съд го пусна на свобода срещу "подписка" на 11 април за 60 дни. Още по време на делото за мярката на Андреев стана ясно, че две години след началото на разследването в САЩ от американска страна на властите у нас не са били предоставени достатъчно доказателства за участие на Андреев в схема за търговия на продукти с двойна употреба. По тази причина съдът в Добрич даде срок от 60 дни, в който това да стане. Това не се случи и папките по преписката на Желяз са пратени към архив.

Андреев е обвинен от прокуратурата във Флорида за участие в заговор за нарушаване на ембаргото на Сирия и за измама към САЩ. Това станало, докато е бил служител в колцентъра в българския офис на американска фирма. Според обвинението Желяз Андреев е търгувал с авиационни части, като един от клиентите му е била сирийската компания "Сирия Ер". Под отговорност по това американско дело са подведени още четирима негови бивши колеги от колцентъра на USA фирмата в София. Тяхната екстрадиция не е искана от американските власти. Заради аферата с търговията на части с двойна употреба в САЩ в края на 2017 г. са осъдени собствениците на фирмата - братята Али и Араш Каби, и сестра им Марджан. Те получават по две години затвор, след като се признават за виновни.

Покрай ареста на Желяз Андреев бяха организирани протести срещу екстрадирането му в САЩ. Българинът получи широка обществена подкрепа, а институциите се задействаха и се стигна до преговори между България и САЩ. Тяхната цел е въпросът с екстрадирането да се реши по пътя на дипломацията. Казусът бе обсъждан и на най-високо ниво - на среща между главния прокурор и министър на правосъдието на САЩ Джеферсън Сешънс и премиера Бойко Борисов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама