Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7166985 www.bgdnes.bg

„Новичок“ в шишето парфюм в Солсбъри било достатъчно да убие хиляди

Количеството „Новичок“ в шишенцето от парфюм, използвано в Солсбъри, е достатъчно да убие хиляди, заявиха разследващите случая.

Дийн Хейдън, който води разследването на инцидента в Солзбъри, при който с „Новичок“ бяха заразени бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, заяви в предаването „Панорама“ на Би Би Си, че поставянето на нервнопаралитичното вещество на вратата на Сергей Скрипал е абсолютно безотговорен акт, съобщи БНР.

Реклама

Версията на разследването е, че веществото е било внесено във Великобритания в шишенце парфюм „Нина Ричи“ със специален пулверизатор, с който е била напръскана дръжката на входната врата на Сергей Скрипал, но след това в шишенчето е останало достатъчно количество „Новичок“, който да убие хиляди хора.

По-късно в Солсбъри се заразиха още двама души от намерено в кофа за боклук шишенче от парфюм, като 44-годишната Доун Стърджес почина.

Полицаят Ник Бейли, който също бе заразен с веществото, разказа в предаването как животът му напълно се е преобърнал след инцидента.

Лондон обвини Кремъл за инцидента в Солсбъри.

В „Панорама“ бяха показани нови кадри на двамата руснаци, които британците обвиняват в извършването на нападението и които според тях са агенти на руското военно разузнаване.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама