Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7273088 www.bgdnes.bg

Джудист продава медалите си, за да бори рака

Отказва химиотерапия, лекува се сам с витамин С

Един от най-добрите ни треньори по джудо пусна на търг най-ценното си - своите медали!

Сенсей Борис Божков взима тежкото решение, след като ракът на костите го поразява за втори път. Спортистът отказва да повери живота си на родните лекари, защото е разочарован от некомпетентността на повечето от тях!

Божков се отказва да се подложи на химиотерапия, тъй като многократно се е убеждавал, че лечението скъсява живота на болния. А болестта стремглаво напредва. Тя изяжда месестата част на костите, изтънява ги и те започват да се чупят. Това кара треньора да вземе нещата в свои ръце и да се бори за оцеляването си, търсейки алтернативен вариант. Започва да чете. Така попада на трудовете на американския Нобелов лауреат Лайнъс Полинг, който е успял да излекува 1034 човека с високи дози органичен витамин С.

Реклама

"Човек трябва да е много внимателен на кого поверява живота си. Много е трудно да вземеш подобно решение и да поемеш отговорността. Намерих алтернатива и няма да обвинявам никой, ако с мен се случи най-лошото. За да взема това решение, се изисква много силен дух", споделя пред "България Днес" сенсей Божков.

Спортистът започва лъчетерапия, осигурява на тялото си силна алкална среда, а в момента прилага и лечение с кислород в барокамера. Той трябва да приема по 5 флакона с органичен витамин С, докато бройката не достигне 1400. Това му струва по 100 лв. на ден. Сума, която е непосилна за него. Попаднал в задънена улица, сенсеят решава, че животът му е по-скъп от парчетата метал и ги пуска в продажба. За щастие, съдбата му се усмихва.

"За мое най-голямо учудване се отзоваха толкова много хора - познати и непознати. Мои ученици, от Америка, от Испания, откъде ли не. Останах хем приятно изненадан, хем удовлетворен, че хората си спомнят още за мен. Те не ми позволиха да продам медалите си и ми подадоха ръка. Това ми дава допълнително сила, за да мога да преодолея тези тежки моменти", допълва Божков.

Това не е първата целувка от коварната болест. През 2012 г. тя засяга гръбначния стълб. След успешно лечение при хирург Божков успява да се пребори. Макар успеха тогава, той претърпява и тежка загуба. Лекарите му забраняват физическо натоварване. Така над 50-годишната му кариера на треньор, остава в миналото.

Болестта го целува за втори път

Реклама

След като преборва за първи път коварната болест, спортистът започва да търси друг начин за движение. Купува си колело, с което изминава по 250 км на седмица и се чувства отлично. До миналата година!

"Толкова ми хареса, че не съобразих, че колелото се купува като обувките - трябва да ти е по мярка. Така в един момент, за да не сгазя един човек, скочих на спирачките и паднах. Не счупих нищо, но премазах доста тъкани. Ходих три месеца с патерици. Хвърлих ги. Месец след това започнаха необясними болки", спомня си джудистът.

Треньорът си води стриктно дневник, в който всеки ден записва резултатите си. Освен че по този начин следи здравословното си състояние, смята и един ден да издаде книга за трънливия път, по който върви.

"Човек се учи от грешките си. Господ поставя такива изпитания на човек, каквито той може да преодолее. Зодия Овен съм и за мен непреодолими неща няма. Ще вървя напред. Надявам се, живот и здраве, май месец да може да си говорим вече от страната на здравите хора", надява се борбеният мъж.

Доли ТАЧЕВА

Реклама
Реклама
Реклама