Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7414796 www.bgdnes.bg

Мира Маркович поръчва журналист

Коя е Червената вещица?

Съпругата на диктатора Милошевич е наричана "Лейди Макбет от Белград"

Министри и бизнесмени погребват споминалата се вдовица на Слободан Милошевич, Миряна.

На церемонията по полагането на урната и до останките на съпруга и присъства видният представител на управляващата Сръбска прогресивна партия, нкакто и радикалният националистически политик Войслав Шешел. На гроба са оставени купища венци и цветя от ВИП персони и обикновени югоносталгици.

Червена вещица или любяща съпруга? Първа дама или президент в сянка? Тези и много други въпроси продължават да витаят около покойната Миряна Маркович.

Реклама

Наскоро споминалата се сръбска политическа персона продължава да бъде обвинявана в голям брой прегрешения и в смъртта си. Критиците й я наричат "Червената вещица" или "Лейди Макбет от Белград" - отново препратка към връзките й с "тъмните сили". Едновременно обичаната и мразена жена на Милошевич се появява на бял свят на 23.07.1942 г. в Пожаревац, Източна Сърбия. Градът е родно място и на съпруга й Слободан. По това време родината й е под германска окупация. Двамата родители на Миряна - Мома Маркович и Вера Милетич, са партизани в Титовата югославска съпротива. Много скоро майка й Вера е задържана и арестувана от "Гестапо". Чрез мъчения хитлеристите изтръгват от нея ценна информация за дейността на партизанските отряди. Според официалната биография на Милетич тя загива в концлагера "Баница" в околностите на Белград. Злите езици твърдят, че майката на Миряна е екзекутирана по заповед на собствения си баща, който е партизански командир. Той заповядва смъртта на дъщеря си, защото е поставила съпротивителното движение в опасност. За малката Миряна се грижи леля й Даворянка Паунович, видна комунистическа активистка и секретарка на Йосип Броз Тито. Според слуховете впоследствие Даворянка става любовница на вожда на комунистическа Югославия. Така Миряна получава възможност да си го върне на живота за всички страдания в детството. Тя завършва социология в Белградския университет и впоследствие получава докторска титла. Междувременно през 1965 г. се омъжва за Слободан Милошевич. Истинският поврат в живота й настъпва през 1990 г., когато съпругът й застава начело на федеративна, постепенно смаляваща се Югославия. Тъй като приема партизанския прякор на майка си Мира, става популярна сред обществеността с това име. Зад кулисите на политическия театър в Белград през 90-те години се твърди, че Мира Маркович-Милошевич, е истинският държавен глава на Сърбия и Югославия. Тя успява да обсеби сърцето на мъжа си до такава степен, че той вярва единствено на нея. Опозиционни политици я винят, че жаждата й за власт и влияние поставя в риск цялата вътрешна и външна политика на страната. По нейно настояване Слободан Милошевич отказва да говори с босненските сръбски лидери Радован Караджич и Ратко Младич. Според "Ню Йорк Таймс" причината за това е, че Мира не счита, че двамата мъже са достойни за уважение.

През 90-те години на миналия век "Лейди Макбет от Белград" формира своя политическа партия - "Югославска левица". Макар за пръв председател да е избрано друго лице, формацията често е свързвана с Маркович. Основните й идеологически компоненти са краен национализъм и реставрация на комунизма. "Югославска левица" официално си сътрудничи с Комунистическата партия на Куба и Работническата партия на Корея - управляващата политическа сила в КНДР. Две от най-потресаващите убийства в Сърбия от този период се приписват на Мира Маркович. На 11 април 1999 г. (Великден) в сръбската столица е разстрелян известният журналист и издател Славко Чурувия. В началото на 90-те години той има близки връзки с Мира Маркович-Милошевич, но с началото на Косовския конфликт през 1996 г. нещата се разсъхват. Чурувия отказва да заклейми всички албанци като "терористи" и моментално бива намразен от всесилната първа дама. И до днес тя е сочена от политическите си противници за поръчител на убийството. Година след този случай, на 25 август 2000 г., изчезва безследно Иван Стамболич - бивш ментор на Слободан Милошевич. Тялото му е открито две години и половина по-късно в планината Фрушка гора. Милошевич и жена му са сочени като организатори на покушението. След смяната на режима през есента на 2000 г. Слободан е предаден на трибунала в Хага. Той умира в чуждата страна през 2006 г. Междувременно на брачната му половинка са повдигнати обвинения в злоупотреба с държавни средства и ресурси. За да не попадне в зандана, тя бяга в Русия и си живее преспокойно в слънчевия черноморски град Сочи. Там се радва на опеката на Кремъл до 14 април тази година, когато напуска този свят след усложнение от операция.

 Лебедовата й песен е "Вечният огън"

Огромен паметник с названието "Вечният огън" е последният "подарък" на Миряна Маркович за сръбския народ. Всемогъщата президентска съпруга току-що е избрана официално за лидер на "Югославска левица" и подема инициатива за изграждането на мастодонт със 78-метрова височина - символ на 78-дневните бомбардировки над Югославия от страна на НАТО. Впоследствие височината на обелиска е намалена до около 30 метра, но затова пък той е построен само за десет дни. Върху него е поставен огромен орнамент във формата на пламък, който свети с помощта на газови крушки. Въпреки смяната на режима в Белград, "Вечният огън" функционира безотказно и до днес.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама