Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7469198 www.bgdnes.bg

Дрога, яйца и миски - новата стръв за вота

Ловиха електорат с лични откровения и конкурси за красота

Кончита Вурст, "Междузвездни войни" и годечка ракия ознаменуваха кампанията

Европейските избори не са ключови за обикновените хора, смятат социолози. За политиците обаче евровотът, който ще се проведе в неделя, бе поредният повод за един месец да натворят изумителни способи за примамване на електорат. Като се започна от нашенската любима ракия, до варените яйца и дори до томбола с награда - личните вещи на кандидатите за Брюксел.

Реклама

Първа по иновативен начин прикани електората да гласува с бюлетината на ГЕРБ кандидатката за евродепутат Ева Майдел. С конкурса си "Най-красиво великденско яйце" напористата избраница предложи пътуване до Брюксел и обиколка на Европарламента за нашарилия най-красив празничен символ.

Самата Майдел показа яйцата си в социалните мрежи, за да даде личен пример в надпреварата. Не с яйца, а с живи хора агитираха от ДПС. Хората на Мустафа Карадайъ дадоха инициативата на младите и кампанията на иначе консервативното ДПС се превърна в шоу - по красота. "Мис и Мистър ДПС" с награден фонд два таблета стана хит сред избирателите на движението във Варненско. Красавици и мачовци от цялата област участваха в конкурса за най-прелестна симпатизантка и най-мускулест активист, като битката на хубавици и титани продължи повече от седмица в социалните мрежи. От ДПС изненадаха и с поканата си към скандалната старлетка Сузанита да весели симпатизантите в Хасковско навръх 24 май заедно с рапъра Дий. А лидерът Карадайъ за капак пропя и чалга в името на успеха.

Нечуваното "разчупване" в кампанията на ДПС обаче не може да съперничи на опитите на Веселин Марешки да получи мандат в ЕП. Лидерът на "Воля" започна с летящ старт, след като публикува личните си откровения без цензура в социалните мрежи. От факта, че се чувства като Стив Джобс, а любимата му книга е на Айн Ранд, до откровението, че "Междузвездни войни" е една от лентите му фаворит. След което цитира Йода и Оби-Уан Кеноби в предизборните си обръщения към нацията. Зам.-председателят на парламента въобще не се ограничи до филмите, а примами симпатизантите със "селфи кампания". В специална томбола всеки, който си направи селфи с Марешки на сбирка или дори с негов плакат, има шанс да получи личния мобилен телефон на аптекарския бос.

Не с конкурс за красота, а с атрактивни дами агитираха патриотите в лицето на Ангел Джамбазки. След като шестата в света по красота Жени Калканджиева закри Седмицата на модата в София с фланелка с образа на Джамбазки, войводите намесиха в надпреварата и друга атракция - Кончита Вурст. Брадатата изпълнителка с австрийско потекло, за разлика от Жени, бе в устата на патриотите като пример "какви хора не бива да дават по телевизията".

Ракията, любимата родна напитка, също се намеси за добро, но и за зло в кампанията на някои от националистическите формации. От сдружение "Българска домашна ракия" обявиха с апломб, че с дружни сили и казани ще подкрепят докрай Валери Симеонов. Представители на сдружението за домашнярка почти неотлъчно следваха лидера на НФСБ на срещите му със симпатизанти. Ала годечката ракия леко разклати нервите на Джамбазки. Тъй като светският лъв Любомир Милчев-Денди обвини кандидата за евродепутат, че се напил здравата с годечка скоросмъртница и сладко-сладко заспал след непатриотични изказвания в лимузината, в която двамата делили една седалка. Враждата между Денди и Джамбазки датира отдавна, затова и войводата презрително подмина поредните клюки по свой адрес. Не с ракия, ами с дрога тръгна на лов за симпатизанти шоуменът политик Светльо Витков. Заради използването на канабис в предизборната агитация бившият кандидат за президент отнесе глоба от Централната избирателна комисия, тъй като сложи номера на интегралната бюлетина на фона на листо марихуана.

Не по-малко атрактивна бе от ареста в кампанията бизнес дамата Евгения Банева. Нейният консилиери за евровота и лидер на БНО Георги Георгиев-Готи спретна истинско шоу с подопечната си кандидатка, преди да се отрече публично от нея. Готи накара арестантката Банева да заснеме предизборно видео, нахлузила затворническа дреха с избродиран номера на бюлетината й. По съвместителство и фолкпевец, Готи бързо разбра, че Банева не е точно човек от народа, и бързо я заряза броени дни преди изборния ден да се оправя както може.

Поредната кампания мина за българския избирател досущ като всички останали - с минимум политика и с много шоу, бисери, абсурдни инициативи и... резил. Какви са резултатите от всичко това ще видим в деня на вота.

Реклама
Реклама
Реклама