Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7542115 www.bgdnes.bg

Военен парад, организиран от Тръмп, ще премине по улиците на Вашингтон (Снимки)

По улиците на американската столица Вашингтон днес ще се проведе военен парад, организиран от президента Доналд Тръмп. В събитието по повод Деня на независимостта, кръстено "Салют за Америка" са предвидени авиация, мащабна заря и реч на държавния глава, информира БНР.

В Съединените Щати честването на 4-ти юли обикновено се свързва със семейни сбирки, барбекю, квартални партита и фойерверки и новината за военен парад бе посрещната със смесени чувства. Демократът от Вирджиния Дон Байър дори направи асоциации с Червения площад и Северна Корея. В решението на Тръмп, вдъхновено от негова визита в Париж преди две години, други виждат желание за натрупване на политически актив.

Реклама

Президентът нарече критиките “непатриотични”, a от Белия Дом увериха, че в речта в празничната програма няма да има политически окраски.

За сега няма официални информация колко ще струва тържеството на данъкоплатците - Тръмп бе лаконичен с коментара, че цената е “по-малко в сравнение със стойността.”

По данни на Вашингтон Поуст за плащане на част разходите към парада властите са прибегнали към 2.5 милона долара от средства, предназначени за подобряване на паркове и градини. Новината доведе до обвинения срещу администрацията на Тръмп в злоупотреба с обществени средства.

Смята се, че в предишни години общата сума по тържествата на 4 юли във Вашингтон е била около два милиона долара.

В честването, рекламирано от държавния глава като невиждано до момента, ще се включат и протестиращи като парадът на Тръмп може да бъде помрачен и от буквално от надвиснали облаци с очакванията за дъжд в американската столица.

Реклама
Реклама
Реклама