Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7678697 www.bgdnes.bg

Фараонът Близнаков съди длъжници от гроба

Делото за дупнишката пирамида отложено за пореден път

Десетки дела срещу свои длъжници е водил приживе дупнишкият фараон Георги Близнаков. Повод са раздадени бързи кредити от негови фирми. Макар и дружеството да няма лиценз за подобна дейност от БНБ, исковете на Близнаков се приемат за разглеждане от съдилищата в Дупница и Кюстендил, показа проверка на "България Днес". Част от делата приключват с бързина, нехарактерна за съдебната система, без никаква забележка от магистратите. Други все още са висящи и на практика Близнаков, който се самоуби в началото на седмицата, ще трябва да ги води от гроба. Поне докато близките му официално не влязат във владение на наследството му.

След смъртта на Георги Близнаков съпругата Ивона остава и единственият обвиняем за фалита на работилата на практика като пирамида Дупнишка популярна каса. Според прокуратурата двамата са основни действащи лица във финансовата афера, завлякла близо 5 млн. лева от стотици хора в Дупница срещу обещания за огромни лихви. След фалита на пирамидата срещу Близнакови са повдигнати три обвинения, а делото насрочено за вторник тази седмица. Ден преди първото заседание фараонът бе намерен мъртъв. Официалната версия е, че Близнаков е скочил от седмия етаж на блок в Благоевград. Завлечените вложители подозират, че му е оказана "помощ" от босовете в сянка, сред които се сочат известен бизнесмен и бивш магистрат от Дупница. Твърди се, че срещу половината от събраните пари те години наред са стопирали разследванията срещу фараона.

Реклама

След самоубийството на Георги Близнаков делото бе отложено за петък. Вчера то отново не успя да тръгне, след като съпругата му не се яви пред съда в Кюстендил. Ивона Близнакова представи болничен лист, че не се чувства добре след кончината на съпруга си, и процесът бе пренасрочен за след месец.

Междувременно роднините на фараона ще трябва да се явяват и по делата му срещу неизрядни длъжници.

Оказва се, че разследването на фалита на пирамидата не е спряла финансовия бизнес на Георги Близнаков. Вместо набиране на фиктивни депозити той започва да отпуска бързи кредити. Заемите се раздават от името на фирмата му ЕТ "Георги Близнаков - Такси Близнаков", показват съдебни документи. Дружеството, което няма лиценз за подобна дейност, раздава стотици заеми. Част от тях не се обслужват от длъжниците, а фараонът завежда дела, чието решаване бие всякакви рекорди за бързина.

По време на делата се изяснява, че част от кредитите са изкупени от фирмата на сина на фараона Сотир "Феникс СБ". Справка в съдебните регистри показва, че Сотир Близнаков е спечелил множество дела за невърнатите кредити.

Докато процесите текат, в прокуратурата са подадени сигнали за лихварската дейност на фараона Близнаков и липсата на лиценз от БНБ. От Икономическа полиция в Дупница започват да разследват бързото кредитиране на семейството, но проверката е любезно прекратена от магистрат в Окръжната прокуратура в Кюстендил, обясниха запознати. Мотивът е, че лихварите работели със собствени средства, а освен това не била приключила финансовата година!

Реклама
Реклама
Реклама