Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7901535 www.bgdnes.bg

Грешен съм! Господ ще ме съди за клозета

Шефът на запечатаната тоалетна признава вината си

Ще плаща санкцията за неиздадена касова бележка за 60 ст. на таен агент от НАП

Грешен съм! Какво да направя, направих грешка? Господ ще ме съди!

С тези думи признава нарушението си наемателят на гаровата тоалетна в Пазарджик Реджеп Зекир. Той говори пред "България Днес", след като стана ясно, че инспектори на НАП са запечатали нужника, а съдът е потвърдил нарушението. Съобщението за санкцията, наложена заради неиздадена за 60 стотинки касова бележка, предизвика полемики дали това е много съществена щета за фиска.

Реклама

Историята се разиграва около 11,30 ч. на 26 август. Главен инспектор по приходите под прикритие влиза в гаровата тоалетна, но Реджеп не му издава касова бележка за таксата. Посещението в нужника всъщност се оказва с цел "контролна покупка на услуга, представляваща ползване на обществена тоалетна". Тъй като не получава документ, служителят на НАП и колегата му, който го чака отвън, се легитимират и правят проверка. Оказва се, че оборотът е 7 лева, а парите в касата 41 лв. и 90 стотинки. Разликата от 34 лева и 90 стотинки е призната за щета за фиска от неиздавани на този и предния ден бележки.

"Само господ знае дали някой ме натопи. Аз вярвам в Бога, щото тоя свят е само преходен, за да идем в рая. Аз съм мюсюлманин и вярвам в това. Имам касов апарат, ама точно на него не чукнах. А тия пари в касата бяха за три дни. Вика не е така и аз казвам "е 'айде, каквото искате, това пишете", спомня си бай Реджеп.

Проверяващите налагат запечатване на тоалетната за седмица. Зекир обжалва пред Административния съд в Пазарджик, но той потвърждава заповедта и му налага да плати 100 лева на юрисконсулта на НАП. Наемателят има възможност да обжалва и пред Върховния административен съд, но се отказва.

"Няма да обжалвам, че само да си давам парите. Питах една жена, която ми е счетоводителка. Вика, господин Реджо, вече изгуби 150 лв. Там, ще изгубиш повече. Недей обжалва!", казва Зекир, визирайки глобата и адвокатския разход.

При разглеждане на случая Административният съд в Пазарджик е обърнал внимание, че данъчните са проявили снизхождение, защото по закон може да запечатат обекта за месец. Според магистратите органът, издал заповедта, "е съобразил особеностите на констатираното нарушение - неиздаване на фискална бележка за контролна покупка на стойност 0,60 лв. и факта, че нарушението е първо. Освен това се е мотивирал с това, че клозетът е на "оживено и комуникативно място, със значителен поток от хора, и характера на дейността, която се извършва". "Прекият резултат е правилно отчитане на дейността, а индиректният - недопускане вреда за фиска", отчитат съдиите.

Зекир признава, че много хора минават покрай тоалетната, но допълва, че "всеки не влиза тука".

Реклама

"15-20 лева, ако ги изкараш, викаш "благодаря". 450-500 лв. ги изкарвам, ама имам 200 лева данъци", обяснява клозетния баланс Реджеп и от думите му става ясно, че данъците всъщност са различните разходи.

"Плащам на гарата наем, плащам вода, купувам сапун, веро, каквото се разваля, е на моя сметка. На госпожата плащам (счетоводителката – б.а.), много добра жена – вика, ако искаш, не ми плати. Викам й не може, мен ме е срам, щото има човешки труд." Зекир обаче не е недоволен от парите, които му остават, а има и 180 лв. пенсия. Жена му помага за обслужването на тоалетната, друго не работи, децата от Германия понякога им пращали пари. Звучи сякаш гладува, но това било здравословно.

"Ядем сол и хляб. Зеле 'ей сега взех. Гледаме да ядем по-малко. Бял хляб не ям, ям черен, понеже белият бил отровен - по телевизията го казаха. Една седмица не бях ял хляб, бях болен, сега се чувствам по-добре."

Гледа философски на стоте лева съдебни разноски, които трябва да плати: "Аз не пуша. Ще им плащам по 5-10 лева, все едно съм си взел цигари".

Реджеп Зекир казва, че сега чука бележки на всеки и много внимава да не се улиса и пак да забрави.

"Дай боже, да няма проблеми и Господ да ни пази. Господ казва - няма безгрешни хора", заключава наемателят на санкционирания гаров клозет.

Реклама
Реклама
Реклама