Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8029623 www.bgdnes.bg

Луди с ножове кръжат навред

Няма яснота за психопатите на свобода

Убиват близки, ръгат непознати, не им пука

Две шапки на Дедо Мраз за левче... Две шапки на Дедо Мраз за левче...
Рефренът се повтаря N брой пъти, а действието се развива в ранния час в автобус 305 в столицата. Мъж с наръч червени шапки с бели помпони обикаля рейса. Когато се освобождава място, сяда до жена на средна възраст. Вади книга. Зачита. След минутка избухва – "абе, ти с'а ли се сети да слизаш". Дамата не му остава длъжна - избутва го, за да стигне до пътеката между седалките. И започва люто да го нарежда:
"Ти си луд, бе. Иди се лекувай".
Двамата викат, а жената рязко от вербален отпор минава във физическо настъпление. Изплющява шамар на търговеца.
"Ти си луда, ма", крясва и той. "Като та замлатя с веригата, ще видиш", виква мъжът, гушва чантата с шапките на "Дедо Мраз" и вади метална верига с едра плетка. За по-голяма тежест на края е вързан катинар.
Спирката идва точно в този момент, жената слиза пъргаво, а пътниците в рейса, сред които и репортер на "България Днес", продължават пътуването под съпровод от викове "видехте ли я, тая колко е луда". Случаят няма да влезе в регистрите и поне до следващ инцидент може само да се предполага каква е стабилността на психичното здраве на участниците в автобусния конфликт.
Че психическото здраве на нацията е разклатено, не е новина. Новини обаче станаха няколко инцидента и престъпления от 2019-а, участници, в които станаха хора с психични проблеми. Да се върнем в първите месеци на годината. През февруари Нови Искър се събуди потопен в кръв. Млад мъж изби семейството си с брадва. Труповете бяха четири. Веднага от полицията и прокуратурата побързаха да уточнят, че няма данни 26-годишният Георги да има психично заболяване. Публикации на майка му Ирена отпреди трагедията обаче разкриха друго. Тя е търсила пари за лечение на сина си, а в описание на проблемите, които той има, година по-рано е писала, че той е с психично заболяване. Оказа се, то не е било диагностицирано по определения ред. Според медиците всъщност никой не знае колко са лудите у нас. Регистрите са доста зарязани, а психичноболните се прибират в специализираните заведения обикновено само временно, и то след като агресират. После се връщат в обществото.
След февруарската касапница в Нови Искър бе обявено, че служители на МВР започват да обикалят хората с психични отклонения. Наблегнато бе, че ще се гостува най-вече на онези, които не се водят на отчет в специализирано лечебно заведение. Не стана ясно как кварталните полицаи ще разбират кои са лудите, ако те не са в регистър. Но мярката бе записана в дебел план за изпълнение на Стратегия за превенция на престъпността 2019-2020 година. Не е ясно дали тя даде резултат, защото през годината психичноболни влязоха многократно в криминалните хроники. Някои станаха автори на убийства, други на по-леки престъпления, трети сами жертви. Дали без горната мярка случаите щяха да са повече, или не, може само да се гадае. Или, както се разказва в един стар виц за мъж, който си вървял по улицата и ръсел пясък. Спрял го полицай:
- К'во пра'иш ти, бе?
- Пясък ръся!
- Това виждам, ами защо?
- Против крокодили!
- Ами тука няма крокодили?!
- Щото ръся...
Дори при липсата на крокодили, факт е, че притесненията на близките на психичноболните, че някой ден те ще им посегнат, понякога се "оправдават". В началото на декември Окръжната прокуратура в Бургас внесе в съда искане за настаняване в психиатрията към ловешката болница на Георги, който уби 83-годишния си баща инвалид в Ахтопол. Закла го с нож в гърдите. Искането на държавното обвинение е внесено в съда въз основа на справка от Центъра за психично здраве "Проф. д-р Иван Темков", от която става ясно, че Георги се води на диспансерен отчет от 1993 г. Той е бил лекуван многократно в Центъра за психично здраве в морския град. Диагнозата му е шизофрения параноидес. За последно бил в болница от средата на март до средата на април, тъй като по закон не може да бъде държан повече от 30 дни.
Психичноболен на 27 години преби до смърт майка си. Не е ясно докога убиецът щеше да броди в обществото, ако в средата на ноември съседи от блок в пловдивския жк "Тракия" не подали сигнал, че от апартамент се носи непоносима миризма. Ченгетата влезли и открили окървавен труп. Разпитали сина, който си признал, че два дни по-рано се скарал с майка си и я счупил от бой.
Потърсеният след случая за коментар проф. Дроздстой Стоянов каза няколко важни неща. Че Националната програма за психично здраве, която е писана преди 15 години, е само декларативен документ и че след като бъдат изписани, никой не следи болните за състоянието им. А освен това, че Еврокомисията е отпуснала 54 млн. евро за изпълнение на стратегия за психиатрична помощ, но докато луди избиват хората, тя не е пусната за обществено обсъждане. Проф. Стоянов посочи, че у нас са регистрирани 120 хил. психичноболни, но те са само "върхът на айсберга" и никой не знае реално колко луди има в България.
Докато се чака парите да се използват по предназначение, жена с форма на шизофрения заби нож в сърцето на баща си. Елеонора е на 38 години и живеела в село Доброплодно, община Ветрино, заедно с родителя. Имала две деца, но едното починало, а другото е взето от социалните и е дадено за отглеждане на приемно семейство. В крайна сметка Елеонора останала при баща си Стоян. При домашен скандал тя грабнала кухненски нож и го забила четири пъти в гърдите му. Жената казва, че бащата много я тормозел и тя е действала при самозащита. Въпреки че има лека форма на шизофрения, според експертите е вменяема и може да отговаря за постъпките си.
Хората с психични отклонения обичат хладните оръжия. В нощта срещу студентския празник мъж на 64 години нахлу с взлом в ловно-рибарски магазин във Велико Търново. Сигнал се получил от СОТ-а и на мястото пристигнал екип охранители. Опитали да хванат мъжа, но той вече се бил въоръжил с нож. Успял да резне ръката на единия охранител. На помощ се притекъл и случаен минувач, но острието го докопало и него. Накрая ченгетата успели да заловят нападателя. Той веднага е закаран в психиатричната болница в село Церова кория. Ранените са късметлии и се отървават леко - превързани са и са пуснати да се лекуват у дома.


Прокурор успя да се излекува

Прокурор е бил невменяем и не може да носи отговорност за деяния, в които е обвинен. Няма проблем обаче той да работи като държавен обвинител, тъй като се лекува и сега е в ремисия.
Това стана ясно от решение на Софийския градски съд. С него Кръстин Кацаров, който бе зам. районен прокурор на Казанлък, а по някое време и и.д. ръководител на институцията в Града на розите, е оправдан по всички обвинения за натиск над магистрати. Ключово за решението се оказва заключение на единайсеторна съдебномедицинска експертиза. Професори и доценти от университети в страната са единодушни, че Кацаров е бил невменяем към момента на извършване на деянията, за които е обвинен, и не може да носи наказателна отговорност за тях. Заключението на експертите е, че той е страдал от временно биполярно афективно разстройство в тежка фаза.

Реклама


Барикади из кварталите

В края на септември психиатрията се сдоби с нов пациент, макар и временно. Това бе 57-годишният мъж, който се барикадира в столичния квартал "Овча купел". Близо денонощие медиите почти ежечасно съобщаваха за случващото се около апартамента му, след като той изстреля два пълнителя и се заключи срещу полицейски щурм. Гневът на мъжа се отключил, защото не получил работа в охранителна фирма. За да мъсти, отишъл в офиса, въоръжен с газов патлак. А по закон такова оръжие може да има всеки, включително и психичноболните. Там не се стигнало до трагедия, но после той се барикадирал у дома. Спецполицаи от "Кобра" нахлуха при буйстващия, когато психолози прецениха, че за момента агресията му е попреминала.
На столичните квартали по това време не им вървеше и само след дни друг мъж се барикадира в "Стрелбище". След 2 часа преговори той бе изведен. Преди да заеме отбранителна позиция, човекът изпонарязал гумите на десет коли в квартала. След случая стана ясно, че срещу агресора доста пъти са подавани сигнали в МВР. Според съседите той употребявал наркотици, създавал проблеми с музика, а през лятото вързал една жена за дърво.
Някъде по това време Нова тв направи репортаж за мъж, който заплашва с мачете и пистолет съседите си "Люлин". Валентин бродел редовно с нунджако или спринцовки. Обичал да си прави ножове. Около 70 души подали групова жалба, но той не бил хоспитализиран. Вероятно защото не е наранил никого. Или поне не фатално, защото репортажът идва, след като Валентин пробвал да удуши леля си, но тя оцеляла. Преди това нападнал комшийка. Хората от блока разказват, че тропал по вратите посред нощ, за да иска пари. Вживявал се като агент на ФБР и дори показвал карта. Хора споделят, че го виждали да се катери по фасадата на блока, който е между две детски градини и училище. И той е задържан за лечение два пъти през годината, но след това е пускан.


Ало, 112

Сигнали за психичноболни, с които трябва да се занимава полиция и прокуратура, обикновено се подават на тел. 112. В края на септември излезе статистика, според която с първите дни на есента се наблюдава бум на сигнали за тревожни състояния. Операторите на спешния номер 112 регистрирали рязък скок на обажданията за агресивни хора, както и на такива, които са склонни да посегнат на живота си. Само през летните месеци медиците от столичната Спешна помощ реагирали на 416 сигнала за изострени психични състояния и на 52 опита за самоубийство. Тези цифри обаче се увеличават традиционно с настъпване на есенните и зимните месеци.
Понякога обаче самите психичноболни звънят на 112... Рано сутринта в петък, 13 декември, един се обади, за да съобщи, че Немската гимназия в Бургас се минира. На място веднага са изпратени полицейски сили и линейка. Започва мащабно претърсване на сградата, но без да се евакуират учениците, за да не се всява допълнително паника. Била създадена пълна готовност по извеждането и спасяването им, ако бъдат намерени бомби. В крайна сметка се оказало, че вместо миноносци има озеленители, които копаели дупки в двора на училището, за да садят дръвчета и храсти. Вбесените ченгета веднага започнали издирване на автора на сигнала, за да го подведат под отговорност за подаване на лъжлив сигнал. Самоличността му била установена за няколко часа - оказал се руснак, който живее със съпругата си в новопостроена резиденция точно срещу Немската гимназия. Пред служители на МВР жената обяснила, че съпругът й има психично заболяване. Явно звъннал, защото в последно време не си пиел хапчетата. Заради заболяването си той няма да бъде подведен под отговорност. Такава обаче бе потърсена от кантонер, който дни по-рано се обадил в полицията, за да съобщи за намерени край релсите до гарата в Славяново документи. От там го прехвърлили към 112. Сигналът не е фалшив и той предал откритото. Дали защото не е с психическо заболяване, или по друга причина, ченгетата му написали акт за използването на 112 за неспешен случай. Едва след телевизионен репортаж от МВР обещаха да прекратят преписката.


Илон Мъск търси лек

Гениалният милиардер Илон Мъск се е захванал с намиране на лечение на шизофрения, стана ясно през тази есен. Ако проектът му е успешен, ще бъде направен уникален пробив в медицината. Самият Мъск съобщи, че негова компания разработва импланти, които ще могат да елиминират мозъчни увреждания.


Информацията до момента е откъслечна и се счита, че става въпрос за нови импланти, различни от тези, които компанията представи по-рано тази година и тества върху маймуни.


Имплантите срещу шизофрения ще могат да записват и стимулират активността на мозъка и ще бъдат свързани към външен компютър.


Смъртта дебне отвсякъде

Реклама

Понякога психичноболните сами стават жертви. Насилствено или не. На 9 октомври разградската полиция съобщи, че по молба на близките се издирва 37-годишен мъж. Здравко Димитров изчезнал предния ден. Излязъл от дома си в лознишкото село Гороцвет с колело. После никой не го бил виждал. Близките посочват, че синеокият мъж е с шизофрения. Историята, за съжаление, завършва трагично. На другия ден в местността Караклъ до село Съединение е открит труп. Оказва се Здравко. Аутопсията показва, че няма данни за насилствена смърт.
Месеци по-рано обаче се стигна до голяма трагедия. През март в Центъра за психично здраве в Пловдив избухва пожар и загиват трима. Всички били настанени принудително, след като буйствали на различни места из Пловдивска област.


Според разследването скитник, болен от параноидна шизофрения, най-вероятно е внесъл в отделението запалка или кибрит. После вероятно заспал с димяща цигара. Другите загинали в пламъците също са с шизофрения. За да бъдат разпознати, тъй като телата им бяха обгорени сериозно, се наложи да се правят ДНК експертизи. Тогава фелдшер, който подушва пръв пламъците, показва героизъм. Успява да евакуира 20 от психичноболните, но се обгазява. Ако не са били навременните му действия, трагедията е щяла да бъде ужасяваща, защото прозорците на стаите са с решетки, а вратите се заключват.


След инцидента стана ясно, че по принцип в "тежкото отделение" е забранено внасянето на вещи, от които могат пациенти да се самонаранят или да посегнат на околните.

Реклама
Реклама
Реклама