Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8127795 www.bgdnes.bg

Овца роди четиризнаци

Дар от Бога са, казва стопанинът

Малките бозайници хапват с биберон 

Четиризнаци роди овца героиня.
Рядко срещаният феномен се случва в Свиленград във фермата на стопанина Огнян Ковачев.
Малките бозайници се появяват на бял свят в първите дни на тази година. Смъртността в такива случаи е голяма, но този път всичките новородени оцеляват. Бременността при овцете трае около 5 месеца, като се раждат по 1-3 малки, докато появата на повече агънца се счита за нещо изключително.
50-годишният стопанин признава, че в миналото му се е случвало да му се родят четиризнаци, но не са оживявали всичките. "Агънцата са дар от Бога", казва с щастие в погледа Ковачев.
Обикновено майката кърми агънцата, докато станат самостоятелни. Във фермата в Свиленград стопанинът им ги отглежда с много любов и лично се е заел да ги храни с мляко през биберон. Ковачев има около 200 овце, като близо 70 от тях са родили, а половината от тях дори са с близнаци.


В коледарските песни в родния фолклор се отправят пожелания стадото не само да се ягни, но и да близни (тоест да се раждат агнета-близнаци). Особено се ценят ваклите животни - тези, които са бели на цвят, с тъмни кръгове около очите. Затова и хубавата мома, която по правило е черноока, се сравнява с вакло агне, кротко агне или агне галено. Агнетата на фермера в Свиленград са от българска млечна овца.
Ковачев се занимава с животновъдство още от социализма. Преди 30-ина години създава собствена овцеферма и от тогава това занимание заема основна роля в живота му.
През 2007 г. той е един от стопаните, които понесоха огромни щети при огромно наводнение, когато придошлата Марица заля стопанските постройки покрай стария път за село Момково. "Водата ми отнесе 200 тона зърно и 1000 бали люцерна, един лев обезщетение не съм получил", казва тогава фермерът.

Реклама

Световният рекорд е седем 

Постижението в Свиленград е впечатляващо, но е далеч от върха. Седем агнета от една овца е световният рекорд. Поставен е през 2015 г. в английското градче Хатхерлеигх.


Овцата героиня, която ражда в продължение на час и половина, всъщност дава живот на осем агнета, но едно от тях не оцелява. Стопани на четирикраката майка са Мел Балдсон и нейната майка Аманда. "Очаквахме агнетата да са по-малки заради бройката, но са с нормални размери и в добро здраве", заявяват щастливите фермерки.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама