Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8149559 www.bgdnes.bg

Дъб на 500 г. пази от безводие и апаши

В родното село на Миткалото

Влиза в битка за Европейско дърво на годината

Дъб на повече от 500 години е пазител на великотърновското Ново село, пази го от безводие и набези на апаши и влиза в битка за Европейско дърво на годината 2020.
Мълчаливият стожер в центъра на будното село е кротък свидетел на създаването на населеното място в склоновете на балкана на място, където някога са съществували гъста дъбова гора и блата. Дървото пази историята на Ново село от изграждането му през 1750 г.
"Дъбът е единственото оцеляло дърво от цялата съществуваща тогава дъбова гора. В нея са се преселили нашите предци, които били многократно нападани от бандити. По онова време, малко преди Освобождението, наблизо минавал централният път Свищов-Цариград и престъпниците непрекъснато посягали на тях и покъщнината им. След като се преместили в дъбовата гора, намерили спокойствие, изсекли всички дървета, каптирали изворите и останал само този дъб и до днес", разказва пред "България Днес" кметът на Ново село Христо Христов.
Дъбът става мълчалив свидетел и на смутните въстанически години. Именно в Ново село се ражда и израства отец Матей Преображенски-Миткалото, бунтовник в расо и верен сподвижник на Васил Левски.
"Отец Матей създава тук комитетски хан, където се събирали съзаклятниците. Заедно с него и Апостола е идвал тук неведнъж", споделя още управникът на родното село на Миткалото.


Така и до днес освен пазител на Ново село вековният дъб съхранява историческата памет и е считан от местните хора за закрилник от апаши и от безводие, което хвърли във водна криза цял Перник и региона, а в Троянския манастир и Сливен отслужиха молебен за дъжд, тъй като също са застрашени от сух режим.
"Дървото се намира до централната чешма в селото и може би не е случайно. Общо в Ново село има 17 чешми и 40 кладенеца, повечето от които са възстановени", разказва още Христо Христов.
По случай честването на 260 г. от основаването на селото през 2010 г. до старото дърво жителите засаждат малко дъбче с идеята, докато старецът е още жив и помни, да предаде историята на Ново село на младото дръвче.
Миналата година вековният дъб станал победител в националния конкурс "Дърво с корен", с което печели правото да представя страната ни на европейския конкурс.
Най-голямата конкуренция на нашия дъб е самотната топола от калмикските степи, която се смята за свещена и изпълняваща желания на приседналите под нея пътници. Според легендата тя е засадена в началото на XX век от будистки монах. Той донесъл семена от Тибет, където бил на поклонение.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама