Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8253307 www.bgdnes.bg

740 м е най-дългото БГ знаме

Шият го деца и ученици в Плевен

Шествие с най-дългото българско знаме - 740 метра, ще отбележи днешния национален празник в Плевен.
Родният флаг е ушит през 2018 г. от малчугани от детските градини и социалните центрове в Плевен, както и ученици от местните школа. Инициативата се ражда от местни родолюбци, а днес за трета поредна година трикольорът ще се понесе на ръце от деца и възрастни от общината през Скобелевия парк, който е посветен на битката край Плевен за Освобождението, и ще стигне до Панорамата, където знамето ще бъде събрано.
Със 740-метровия флаг плевенчани категорично изместиха Стара Загора от челната позиция за най-дълго знаме. Там за шеста поредна година 300-мeтpoвият тpибaгpeник щe пpeминe пo цeнтpaлния бyлeвapд "Цар Симеон Велики", нoceн oт вoeннocлyжeщи oт Bтopa Tyнджaнcкa мexaнизиpaнa бpигaдa, както и всички желаещи родолюбци, за да обгърне и пaмeтникa нa Caмapcкoтo знaмe в Meмopиaлния кoмплeкc "Бpaнитeлитe нa Cтapa Зaгopa".


Друго внушително знаме ще бъде пуснато по традиция от скалите срещу гара Бов в Искърското дефиле. 80-метров трибагреник ще ознаменува 142 години от Освобождението на България от турско робство на фона на богата фолклорна програма на централния площад на селото, от който участници и зрители ще наблюдават спускането от обучени алпинисти.

Реклама


Друга мащабна традиция на 3 март е инициативата "Пробуждане с хоро", която има за цел да обедини българите по света. В много градове и села и у нас, и зад граница ще се завъртят пъстри и дълги хора.


Днес честванията на връх Шипка са отменени. Въпреки това достъпът на граждани и желаещи да се поклонят пред Паметника на Свободата остава свободен.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама