Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8290019 www.bgdnes.bg

Коронавирусът позлати зеленчуците

Домати, краставици и чушки поскъпват покрай заразата 

Критичната цена от 3 лева за килограм достигат доматите, показа проверка на "България Днес". Според експерти поскъпването е пряко отражение на разпространяващия се коронавирус. Сред основните причини за увеличаването на цената е спирането на внос на консумативи от Китай, свързани с отглеждането на оранжерийни домати и увеличеното търсене по европейските пазари.
2,60 лева за килограм се продават на едро доматите у нас, показва справка на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. До достигането до сергията се получава оскъпяване, което приближава килото до три лева. Високите цени не плашат потребителите, които продължават да пазаруват в големи количества като мярка за презапасяване.
Статистиката за Европейския съюз сочи, че през февруари доматите на едро на Стария континент се продават средно за 2,20 лева за килограм. Стойността е с 3% над средната цена за 2019 г. и с 11% над тази за последните пет години. Заради топлата зима и богатата реколта експертите очакват да няма ново сериозно поскъпване и след утихването на короновируса цените да се нормализират.
Сериозно поскъпване има и при червените чушки, които само за три дни поскъпнаха от 3,32 до 3,68 лева за килограм. И тук като основна причина се изтъква засиленото търсене покрай заразата, обхванала шест континента на планетата ни. Само за месец чушките в Европа са поскъпнали над 14 на сто и това логично се отразява на пазара у нас.
С впечатляващите 32% са поскъпнали краставиците в Полша, който е един от най-големите производители за Европейския съюз. Средната цена за килограм е около 2,50 лева, но в родните хранителни вериги гравитират около 3 лева.
Прогнозните оценки за производството на домати, пипер и краставици в България през 2020 година е за увеличение в сравнение с 2019 г. Производството на домати се очаква да достигне 148 хил. т, което е ръст с около 10% в сравнение с 2019 г. Производството на пипер и краставици ще е с 1-2% ръст спрямо предходната година, съответно до 56 хил. т и 72 хил. т.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама