Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8557776 www.bgdnes.bg

Бели тигри мъркат в столичния зоопарк

Иво АНГЕЛОВ

Два бели бенгалски тигъра са най-новите обитатели на столичния зоопарк. Красивите хищници със сини очи са пристигнали от унгарския град Дьор и през последните два месеца са под карантина.
"Това не е карантината, която познаваме покрай коронавируса, а по-скоро ограничаване на достъпа до животните, за да могат да свикнат с новата среда. Атмосферните условия в България са подходящи за тях, тъй като в дивата природата тигрите обичат студа, но точно те са родени в зоопарк и средата не им е непозната", разказа пред "България Днес" Ирина Сахатчиева, експерт по връзки с обществеността към зоологическата градина в София. Белите тигри са брат и сестра, а възрастта им е година и половина. Цветът на очите им се дължи на мутация.
От началото на извънредното положение у нас зоопаркът е затворен за посетители и затова тигрите, които още нямат имена, не са се показвали. Хищниците живеят в клетката, която дълги години беше обитавана от Мърдок - един от най-популярните тигри у нас в началото на века. Той почина, заедно с друга известна тигрица - Елза. В момента в зоокъта живее Шели, която беше в клетка в ЦУМ, а впоследствие я преместиха в парка.
"Тигрите имат нужда от огромно пространство, тъй като не искаме да ги разделяме и да са заедно. Разполагат с голям двор, ще направим всичко възможно да имат отлични условия. Ясно, че няма да ги размножаваме, тъй като са брат и сестра. Имаме отлични отношения с унгарския зоопарк, не за пръв път разменяме животни", добави Сахатчиева. Тя признава, че вече има няколко сериозни заявки за осиновяване на белите тигри, на които тепърва ще бъдат измисляни и имена. Клетката и двора им ще бъдат облагородени с растителност и катерушки, на които големите котки да разпускат.
Само на още едно място друго място в България има бял тигър - зоопарка в Стара Загора. В началото на миналата година е доставен от зоопарк в Словакия и е на стойност 6000 евро.
"С него тигрите ни стават общо четири Ц две женски и два мъжки. Белият тигър е още много млад, едва на две години, а в полова зрелост навлиза след четвъртата. Засега още се опознават с "дамата", с която са в едно обиталище и се държи много прилично", коментира тогава директорът на Зоопарка доц. д-р Радослав Михайлов. Над 400 са животните в зоокъта в Стара Загора.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама