Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8679153 www.bgdnes.bg

Проф. Николай Овчаров: Потресен бях от антиките на Божков!

Такива неща се виждат много рядко, някои бяха още с пръстта по тях, да проверят и колекцията на Бобокови 

КОЙ Е ТОЙ:
Проф. Николай Овчаров е роден на 19 юли 1957 г. във Велико Търново. Става доктор на историческите науки на 43 г., а на 45 г. - професор. Преподава в Нов български университет, в Московския славянски университет и е старши научен сътрудник в БАН. Автор е на близо 50 книги, над 300 статии и научни студии. Заради усърдната си работа през годините и приключенския дух е наричан българския Индиана Джоунс.

- Преди дни излезе последната ви книга "Дракула - българската версия", в която разкривате любопитни факти за живота на Дракула по нашите земи. Има ли нещо, което не знаем още за него?
- Всичко започна от миналогодишните ни разходки край Свищов. Там открихме следи от присъствието на влашкия войвода Влад Цепеш. Намерени са ранни гюлета, използвани още през 1462 г. при обсадата на крепостта. Влад превзема турската крепост, по-късно опожарява и избива много от защитниците й. На базата на знанията ми за него достигнах до написването на тази книга. Дракула, за когото знаем благодарение на романа на Брам Стокър, всъщност е един последователен борец срещу османското нашествие, който е печелил много войни, но накрая загива, предаден от своите. Това е голяма радост за османските султани, които карат да напълнят кожата му със слама и да я разнасят из градовете на империята. Провокативното е защо говори на български език. Не само Влад Цепеш е говорил на нашия език, но и влашките войводи от XV-XVI в. Влашкото и молдовското княжество са образувани на север от Дунав, това са земи, които през вековете по-рано са били под българско влияние. През XIV в. обаче, под въздействието на големите държави, граничните райони се отцепват от централната власт, става въпрос за днешен Белград и Влахия, която е била васал на Българската корона. Именно при Иванко Безараба, прадядото на Дракула, тя се отделя от областта, но Иванко остава васал на българските царе и се явява винаги когато го викат за сражения. В края на XIV в., с османското нашествие, България е завладяна от турците и влашкото и молдовското княжество започват своя независим живот. От периода XV-XVI в. има над 1000 запазени документа, които са написани на хубав български език. Това не е нещо чудно, защото те са потомци на стари български боляри, отделили се от България след падането й под османска власт, но запазили българската езикова, държавна и културна традиция. Във влашките и молдовските църкви са запазени мощите на големи български светци като св. Петка Търновска и др. Покорител на Букурещ пък е св. Димитър Бесарбовски - българският светец, чието родно място е на няколко километра от Русе. Много често румънските колеги го наричат църковнославянски този език, на който са написани документите. Няма такъв език и такова понятие, те не могат да го нарекат румънски, това е изцяло български език. Ясно е, че влашките войводи не само са писали, но и са мислили на този език. В документите е писано напълно свободно, има и нецензурни думи. Понеже казах за колегите румънски историци, нека не се засягат, но тяхната държава Румъния е създадена много късно, едва през 1859 г., а е призната за държава през 1879 г. на същия Берлински конгрес, на който е узаконена българската независимост.
- Ще успеем ли да превърнем тези открития в печеливш туризъм?
- Дракула се свързва с Румъния заради световноизвестния роман на Брам Стокър, самият той е имал бегли понятия за териториите тук. В книгата си предлагам да направим с Румъния един общ културен туризъм, който далеч да не включва само Дракула, макар че свищовската крепост за кратко е била негова резиденция. Имаме общ произход, свързани светци. Бесарбовският скален манастир, откъдето тръгва техният светец, продължава да е поклонническо място на хиляди румънци. От Министерството на туризма лесно могат да го канализират чрез обща програма и да имаме общ поток от туристи.
Румъния има много проблеми с т.нар. вампирски туризъм, още от времето на комунизма. Насочва се огромен интерес към Румъния заради вампирите именно на базата на романа. Над 200 000 туристи посещават годишно северната ни съседка само за да видят тоя замък на Дракула от романа, но такъв там няма. Именно тогава румънците набедиха този замък Бран, в близост до Брашов, на Дракула. А той дори не е бил в него, не е отсядал. Та и до днес там се стичат хиляди туристи, но румънците не са много доволни, защото техният национален герой е възприеман като вампир, което не е много хубаво. От друга страна, те не искат да се откажат от него, защото това им носи големи приходи. И до днес те са в едно разкрачено положение и са оставили нещата на течението.
Тук искам да отбележа, че като говорим за Дракула, нека не си представяме дракони и други такива неща. Това е прякорът му, който всъщност е бил на баща му, който пък е членувал в Ордена на Дракона и оттам тръгва тази фамилия. В това няма нищо чудно, защото е бил борец срещу турците. Вампирството, което идва от романа на Стокър, е буквално измислено от него. Цепеш действително е бил жесток, но говорим за средновековна война, в която жестокостта е съпътстваща за оцеляването. А това, че той е пиел кръвта на жертвите си, идва от памфлетите, които са писани от засегнатите от него немци, които го осмиват. В тях има и рисунки на Дракула, набучил противниците си на кол, а той стои покрай тях и закусва. Оттам идва идеята, че той едва ли не е пиел тяхната кръв и е вампир. Както много пъти казвах, той не е такъв.
От друга страна, за тези вярвания за вампирите до голяма степен благоприятстват обичаите, които са се запазили не само в Румъния, но и в България. Говорим за погребения от XIII-XIV в. и обичаи против вампирясване. Ако човек е набеден, че може да вампирясва, след смъртта му в него се забиват остри предмети.
- В тази икономическа криза ще има ли пари за Перперикон?
- Имаме пълно субсидиране от 250 000 лв. От 22 юни започваме работата там. Свищовските разкопки също ще се работят, мисля тази година да го завършим този замък.
- Едни от най-големите колекционери в страната ни наред с Васил Божков - братя Бобокови, са замесени в скандал с незаконно внасяне на боклук у нас. Имат колекция от монети и други антики, които по непотвърдена информация струват около 80 млн. евро. Те са имали идея и за частен нумизматичен музей. Знаете ли защо не се е реализирала тази идея?
- Доколкото знам, е реализиран и работещ този музей, повече не знам за идеята. Докато Божков трябваше да направи музей в Телефонната палата, но не се получи и неговата колекция си е само за негово ползване. В общи линии това не е забранено от закона, познавам и други частни сбирки, не толкова големи. Законът позволява това, стига хората да могат да докажат произхода на притежаваното от тях.
За Бобокови нямам много информация, но за Божков имам, защото той ми предложи работа през 2005 г., която отказах. От тези хиляди екземпляри, които продължават да излизат от мазета, регистрираните по закон антики на Божков са около 300. Но ние говорим за тези, които не са регистрирани, това е проблемът. Трябва да се проверят и регистрираните предмети и дали всичко е наред с тяхната законност.
Когато ме покани през 2005 г. да видя антиките му, бях потресен. Такива неща се виждат много рядко и археолозите тогава едва ли са виждали подобни неща. Показа 3 съда с чернофигурна керамика, като каза, че ги е купил от резервния фонд на Лувъра. Всеки голям музей има такива фондове за свободна продажба. Тогава не гледах сертификати, но прокуратурата трябва да провери всичко това, как и откъде са придобити и всичко ли е законно. Говори се, че някои предмети чрез аукцион са били узаконявани. Не мога да го потвърдя. Категорично е, че някои неща от мазетата не са били закупени от аукциони, имаше предмети с полепнала по тях пръст, очевидно вадени наскоро от земята. От последните извадени неща на Божков има феноменални предмети, които съм категоричен, че са вадени от некрополи. Театралните маски са елинистични находки от II-III в. пр.Хр., които няма как да не са вадени от некрополи. Кой ги е вадил? Досещате ли се?
За колекцията на братя Бобокови не знам много, тя е повече нумизматична, но и там трябва да се направят проверки. Как се вадеха монети през 90-те г.? Оряха ги с трактори, обръщат пръста и търсят с металотърсачи. Всеки може да има монети и колекции, и аз съм имал, не от антични, разбира се. Но когато са антични, колекционерът трябва да докаже произхода им.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама