Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8721975 www.bgdnes.bg

Топскандалите с подслушване започнаха при Костов

Компромати за изнасилвания потресоха парламента

Слухтяха в спалнята на главния прокурор Никола Филчев и в дома на депутат

Надя Панкова

Записът, за който се твърди, че е на Бойко Борисов, не е първият, с които се сблъсква родният политически живот. Скандали с подслушване, флашки, снимки и какви ли не компромати разтрисат, уви, периодично държавата. Трусовете са леки и никога няма жертви, установи проверка на "България Днес".
Още от времето на премиера Иван Костов един от най-големите скандали с подслушване създаде нова дума в българския речников фонд - "Бръмбаргейт". Тогава се оказа, че не само спалнята на главния прокурор Никола Филчев, а целият му апартамент е осеян с подслушвателни устройства. Разлютеният бивш обвинител №1 посочи като виновник ген. Атанас Атанасов - тогава шеф на Националната служба за сигурност, за "украсения" си дом. Скандалът "Бръмбаргейт" гръмна на 28 юли 2000 г., когато Върховна касационна прокуратура изпрати съобщение до БТА, че в дома на Никола Филчев в блок 3 в столичния жк "Витоша" са открити подслушвателни устройства. По случая първи бяха арестувани тогавашният заместник-директор на НСБОП и бивш началник на СОТИ полк. Светозар Спасов и бившият служител на СОТИ о.з. полк. Пламен Арсов, както и още трима души. В резултат от скандала, подобно на всички, които го последваха, всички обвиняеми бяха оправдани. Същото се случи и след разкритието, че в дома на депутата Дора Янкова също има бръмбари. А според думите на тогавашния МВР шеф Емануил Йорданов службите са подслушвали и двамата още през далечната 1993 г. - при построяването на блока.
Наследникът на Костов - лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски, също не се размина без СРС скандал. Разработката "Гном" показа, че кармата съществува - по нея бе подслушван повече от три месеца по подозрение в шпионаж в полза на натовски държави ген. Атанасов. Разбира се, отново нямаше наказани, но пък "Гном" излезе наяве, след като се разбра, че е подслушван и царският министър на правосъдието Антон Станков.
Позорът с бръмбари не спря дотук. По време на мандата на тройната коалиция шоуто продължи с разработката "Галерия". Този път политиците разшириха кръга от наблюдавани и вече се подслушват медии и неудобни журналисти. "Галерия" се оказа напълно незаконна разработка на службите под претекст, че в медиите изтича класифицирана информация. Депутатите дори създадоха анкетна комисия по темата, която приключи като всички останали - без никакъв резултат.
По време на тройната коалиция пък случаен запис на микрофон се превърна в един от най-големите скандали с министри. На поредния ден от инфарктните учителски протести министрите на просветата и финансите Даниел Вълчев и Пламен Орешарски бяха спипани да наричат разговорите с учители "седянка". Скандалът прекрачи границите заради пренебрежителната дума, а министрите се скъсаха да се извиняват. И изпълниха исканията на педагозите.
Бум на подслушванията и скандалните изцепки с компромати и записи имаше и при ГЕРБ. Цветан Цветанов се прочу със сребристия ван с антена, който след това дори прие прозвището "Цецомобил". По време на управлението на ГЕРБ гръмна и най-жестокият СРС скандал с "бебето от фризера". От трибуната на парламента Цветанов изчете разговори на хасковски лекари, поставили във фризер новородено, докато още било живо. Лекарите бяха оправдани за убийството на бебето девет години по-късно и дори успяха да осъдят държавата да плати за твърденията на Цветанов.
Не само компроматни страхотии белязаха първия мандат на управляващите. Човекът флашка, както наричаха лидера на РЗС Яне Янев, забавляваше цялата страна, обикаляйки с купчини "изобличаващи документи и флашки" в чантата си медийните студиа. Нито едно твърдение на Янев за корупция не стигна до осъдителна присъда, а лидерът на РЗС дори се прости с ценната си информация - неизвестни разбиха колата му и откраднаха безценните флашки с чантата му. Впоследствие клошар върна на Янев чантата, но там нямаше нищо...
Депутатът на Янев - адвокат Емил Василев, също сътвори комичен, но доста унизителен "компромат". В писмо до медиите Василев обяви, че е изнасилен в мъжката тоалетна на парламента от тогавашния председател на правната комисия Искра Фидосова. "На 22 октомври бях брутално изнасилен от Искра Фидосова в мъжката тоалетна на Народното събрание. Има пукната плочка, а един от умивалниците се клати", написа Василев. В "компромата" Василев включи и "поне 100-тина есемеса от Фидосова с порнографско съдържание. В жалбата ще настоявам по случая да бъдат сезирани ГДБОП и прокуратурата". Фидосова подмина грозната проява с ледено мълчание, а Василев се извини няколко години по-късно.
Кабинетът "Орешарски" също не мина без СРС драми. Оказа се, че 300 дни МВР, ДАНС и ДАТО са слушали активистите на "Протестна мрежа" в разработка с името "Червей".
През годините нямаше и магистрати, които да се отърват от скандали с бръмбари, а записи, стенограми и разговори изскачаха с гласовете на подпийнали, псуващи, та чак и от тоалетните на някои политици. Резултатите? Вечен спор дали записите са автентични, монтирани, сглобявани и винаги темата се изместваше и ще продължи да се измества не към това, което е казано, а дали е фалшифициран записът... И така, не е ясно докога.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама