Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8727870 www.bgdnes.bg

Гъбите в Родопите изчезнаха

Тревожен апел 

В Стара планина бум на манатарки след проливните дъждове 

Гъбите в Родопите изчезнаха!
За това алармираха пред "България Днес" дългогодишни берачи от Южна България.
Основна причина за дефицита е променливото време през последните седмици, обясниха експерти. През почти целия минал месец температурите са били високи дори и на голяма надморска височина. Положението се усложнява, когато преди около две седмици завалява сняг и убива последната надежда за богата продукция. Надеждата на местните берачи е да има повече дъждове през лятото и да успеят да спасят годината си, защото това е обвързано с финансовото им оцеляване.
"Тази година се сблъскахме със сериозен проблем да не можем цели два месеца да излизаме в горите заради забраните, свързани с коронавируса. Така седмици наред търпяхме загуби, които впоследствие се утежниха с неблагоприятното време", обясниха пред вестника берачи, които са готови да се насочат и към събирането на билки, боровинки и диви ягоди. От този вид дейност се изхранват цели села в Родопите, но майските жеги тази година ги изненадват неприятно. В минали години един човек от фамилия е успявал да изкара 100-150 лева на ден от събиране, но тази година коронавирусът и атмосферните условия нанасят тежък удар върху бранша.


На другия полюс е положението в Стара планина в района на Велико Търново и Троян. Обилните валежи през последните дни създават благодатни условия за растеж на гъби. Наблюдава се бум на манатарки, много често берачите попадат и на пачи крак. Гъбарите прекарват средно по 10 часа по поляните и горите, като разкриват че правят по 25 000 крачки на ден в търсене.
Експерти обясняват, че тази година има и срив в изкупните цени. Ако преди месеци са плащали по 50-ина лева за килограм смръчкула, то тази година изкупвачите дават по не повече от 20 лева за кило. Пачият крак се търгува за около 12 лева за килограм, а боровата манатарка варира от 3 до 10 лева. В търговската мрежа най-масовата гъба - печурката - се продава за три лева килото, като често се пускат промоции и цената им пада с левче.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама