Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8822239 www.bgdnes.bg

Най-ярката комета прелетя над нас

За първи път от 20 години 

C-2020 F3 (NEOWISE) пътува към Голямата мечка, вижда се и през деня

Една от най-ярките комети прелетя през страната ни за първи път от 20 години!
Астрономическото явление се забеляза за първи път на 10 юли, а десетки любители успяват да го заснемат в детайли.
Кометата е открита на 27 март т.г. и е кръстена на инфрачервения телескоп на НАСА NEOWISE, който го засича на небосвода.
Любител астроном от Велико Търново успява да я заснема и споделя, че това е най-ярката комета от 1997 г. насам.
"C-2020 F3 Neowise се движи с особена траектория. Вече се отдалечава от Слънцето, сменя позицията си на небосвода и не се вижда постоянно. Преди дни можеше да се заснеме в ранните сутрешни часове, сега вече може да види и след залез слънце ниско над хоризонта в северозападна посока. Трябва да се отбележи, че тази комета е непериодична, т.е никога повече няма да я видим от Земята", сподели пред "България Днес" д-р Илия Вълев, който по професия е етнограф в Регионалния исторически музей във Велико Търново. От ученик той е запален от астрономията и се стреми да не пропуска големи небесни явления, които да заснеме.


Тази нова комета е изключително ярка и видима ясно дори с просто око. Очакваната яркост е 2-звездна величина, което означава, че ядрото и дори опашката на кометата ще се виждат ясно без оптически уреди.
През следващите две седмици кометата ще продължи пътя си през съзвездията Рис и Голяма мечка, яркостта й ще отслабне до 4-5-звездна величина, което означава, че все още ще е видима с просто око, но много по-трудно.
Според астрономите много рядко се наблюдава така добре преминаването на комета. Последният път, когато това се случи, беше преди 20 години, когато се появи небесното тяло "Хейл-Боп" през 1997 година.



Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама