Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8836188 www.bgdnes.bg

10 лв. обезщетение за катастрофата до Своге

Случаят с тъста ми е сходен с този с ТИР-а на "Тракия", казва Пламен Златанов

Две години по-късно сме получили само 10 лв. обезщетение за загубата на тъст ми.


Това сподели пред "България днес" Пламен Златанов, чийто тъст загива в бруталната катастрофа край Своге през 2018 г, погубила 20 човешки живота.


Връщайки се две години назад, към травмата от загубата на бащата на съпругата си, след мелето край Своге, Пламен съжалява, че не са предприели по-сериозни крачки за обезщетения.

Реклама


"Почти ни се подиграха с това обезщетение. И това не е за всички, някои от пострадалите и роднините им все още не са взели и тази застраховка. Другата е гражданската отговорност, която е редовно сключена, но още не е в ход, защото не е образувано дело. Две години станаха от катастрофата, още се води разследване и не е образувано дело", разкрива Златанов.


Мъжът вижда големи прилики между злополуката край Своге и тежката катастрофа на магистрала "Тракия" преди седмица, отнела живота на 6 човека.


"Има големи сходства между двете катастрофи. Мантинелата и качеството на настилката са две от основните неща, довели до тежките злополуки." Проблемът на "Тракия" е дупка непосредствено преди този мост, нещо като сглобка, което е толкова неравно, че се губи контрол над управлението на автомобила. Мантинелата просто не е могла да спре този тежък автомобил и няма как да го спре, защото е била доста корозирала и ръждясала", сподели Златанов. И допълва:


"Мантинелата на Своге също не беше изправна, тя беше на земята буквално. Беше и ниска, нямаше как да задържи един автобус. Завоят там не е направен добре, преди това е имало катастрофа с ТИР на същото място и с жертва мисля, имало е предписания какво трябва да се направи по отсечката, но просто никой не е обърнал внимание. Отделно асфалтът не е бил с необходимите износни качества, т.е. материалът, който е бил вложен, е бил по-евтин, защото е съдържал повече варовик", сподели Златанов.


Мъжът наскоро пътува към морето по "Тракия" и коментира, че 40-кимометровата отсечка Чирпан - Стара Загора е напълно немислима за преминаване и създава опасности от катастрофи.


"Обзема ме гняв, когато пътувам по тази отсечка. Дясното платно е толкова разбито и неравно, че не е възможно да се кара нормално и затова отивате в лявото платно", заяви мъжът.


Само преди ден Софийската окръжна прокуратура повдигна обвинения за катастрофата край Своге на шофьора на автобуса и още четири човека. От събраните доказателства по делото е установена и техническа причина за възникване на произшествието - значително намален коефициент на сцепление между гумите и асфалта, дължащ се на лошото му качество.


Катастрофата край Своге погуби 20 човешки живота

Мелето на "Тракия" преди седмица уби шестима

Реклама
Реклама
Реклама