Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/8840336 www.bgdnes.bg

300 бона кръвнина искат за Жоро Плъха

Дрогираният бандит бе гръмнат от лекаря, докато тараши дома му

Отначало започва процесът срещу д-р Иван Димитров в Пловдив

Триста хиляди лева кръвнина поискаха близките на застреляния крадец Георги Джевизов - Жоро Плъха, който бе гръмнат от д-р Иван Димитров, докато тараши дома му в Пловдив.
Финансовата си претенция родителите на убития крадец предявиха вчера пред окръжния съд, в който процесът започва отначало. На първото разпоредително заседание страните направиха своите искания във връзка с протичането на делото. Това е втори опит, този път успешен, за старт на казуса в зала, след като в края на юни той бе отложен заради заболяване на д-р Иван Димитров. Тогава той бе приет по спешност в болница, тъй като получил внезапно увреждане на междинни дискове. От залата липсваха още адвокат на подсъдимия и жената на Жоро Плъха. Отлагането на делото разгневи майката на убития крадец Златка. Тя избухна и обвини д-р Димитров, че шиканира делото, и го нарече "Мафия".
На вчерашното заседание страните се явиха и бе даден ход на делото. И този път от залата отсъстваше жената на застреляния крадец - Надежда Стоева. Тя била издирвана по адреси, но не е открита, за да бъде призована за процеса.
Адвокатът на подсъдимия медик Георги Кутрянски представи епикриза, според която клиентът му е бил приет за лечение в неврологично отделение и затова не е дошъл на предходното заседание. Защитникът на рентгенолога поиска делото да се гледа по съкратената процедура, но с разпит на определен кръг от свидетели. Желанието на д-р Иван Димитров бе в следващо заседание да бъдат призовани само 5 свидетели, един от тях съпругата на медика.


Противно на изказването на адвокат Кутрянски представителят на семейство Джевизови - Красимир Елдъров, поиска да бъдат разпитани всичките 26 свидетели, както и да се изслушат и експертите. След съвещание съдът отхвърли молбата на д-р Димитров и така делото ще се гледа по общия ред с изслушване в зала на всички свидетелите и вещи лица.
Съдебният състав поряза и молбата за кръвнина от 300 хиляди лева, поискана от родителите на Жоро Плъха - майката Златка и бащата Димитър. Причината за отхвърлянето на гражданските искове бе, че още на първа инстанция те не са уважени, а Дживизови на са обжалвали това решение. Така по презумпция то е влязло в сила.
Адвокат Елдъров, който защитава пострадалите, от своя страна изложи друга теза. Според него апелативните съдии изцяло са отменили присъдата и всичко започва отначало и такъв иск може да бъде предявен. В крайна сметка съдът не прие мотивите на защитата и не уважи гражданските искове на пострадалите.
До новия старт на процеса се стигна, след като Апелативен съд – Пловдив, върна казуса с убийството на Жоро Джевизов на първа инстанция за повторно разглеждане. Преди това да се случи, окръжният съд оправда лекаря по обвинението в убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Това стана, след като д-р Димитров призна вината си, макар да отричаше това по време на досъдебното производство. Пред съда лекарят заяви, че съжалява и че е защитавал живота си. Той е бил нападнат от въоръжен с нож и употребил наркотици крадец през нощта на 2 март 2018 г.. В крайна сметка д-р Димитров получи условна присъда от 2 години условно с 3 години изпитателен срок за притежанието на незаконни боеприпаси.

Митинг го подкрепя

На сериозен обществен интерес се радва делото срещу рентгенолога д-р Иван Димитров. Да подкрепят медика пред съда вчера пристигнаха приятели, роднини и граждани, а самият доктор беше посрещнат с бурни аплодисменти от около 20 души пред Съдебната палата в Пловдив. Хората изразиха за пореден път подкрепата си към д-р Иван Димитров и настояват той да бъде оневинен.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама