Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9066453 www.bgdnes.bg

Спешен ремонт в църквата на Ванга

Възстановяват и избледнелите стенописи на Светлин Русев 

Пукнатини по фасадата и избледняване на стенописите са наложили спешен ремонт на църквата "Св. Петка Българска" в Рупите. Това съобщи пред "България Днес" председателят на фондация "Ванга" Иван Драмов.
Храмът, който беше построен по желание на пророчицата и тържествено осветен на 14 октомври 1994 година, е имал нужда от реставрация, тъй като атмосферните условия през годините са му нанесли тежки поражения.
"Комбинацията от жега, мъгли и влага се отрази върху стенописите, направени от покойния Светлин Русев. Затова ангажирахме специалисти, които да ги възстановят. Има и пукнатини по храма, които също трябва да бъдат ремонтирани. Работата започна преди десетина дни и се надяваме за храмовия празник на 14 октомври да бъдем готови, въпреки че имаме още много работа. И тази година очакваме много хора и искаме да ги зарадваме. Следваме повелите на Ванга и никоя няма да изоставим комплекса", обясни Драмов.


В момента пред входа на храма има поставено скеле за ремонтната дейност, но достъпът на посетители не е спрян.
През 1991 г. Ванга споделя с Димитър Вълчев и Светлин Русев желанието си да построи черква в памет на света Петка Българска. Идеята се приема и скоро проектът е изработен безвъзмездно от арх. Богдан Томалевски и арх. Лозан Лозанов. В началото на май 1992 г. проектът е одобрен от Неврокопския митрополит Пимен и на 31 май с негова благословия е направена първата копка в местността Рупите. Строителството се извършва от наета фирма и с доброволния труд на признателни хора.
Всеки петък, събота и неделя, а също така и на официалните църковни празници свещеник изнася служба в храма. Извършват се всички религиозни обреди.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама