Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9325480 www.bgdnes.bg

Златната майсторка на торти Милена Димитрова: Артсладкарството стана "заразно"

Все повече българи се увличат по него 

КОЯ Е ТЯ

Милена Димитрова е потомствен сладкар от гр. Несебър. В началото на ноември тя е сред малкото българи, които успяват да спечелят първо място в международния конкурс по сладкарство Cake International, провел се през ноември в Бирмингам. Българката завършва моден дизайн във Варненския свободен университет, но от повече от 8 години артсладкарството е нейното призвание.

Виктория Стоянова

- Милена, печелите злато на международния конкурс по сладкарство в Бирмингам. Разкажете за самото състезание, как се проведе предвид обстановката в страната и света?

Реклама

- Конкурсът Cake International е международен и има 20-годишна история. Това е едно много голямо изложение, на което могат да се купят консумативи, да се видят най-новите техники, продукти, глазури, форми и има състезателна част. Състезателите са от цял свят, но ми е трудно да кажа колко точно като бройка. Той се провежда два пъти в годината в Лондон и в Бирмингам. Аз участвах на това в Бирмингам, което се проведе онлайн. Самият конкурс се състои от около 10 категории - за мъфини, за бисквити, флорални експозиции, сватбени торти, миниатюри, скулптури. Всяка категория има свои правила, да речем, миниатюрите трябва да са само до 25 см. Единственото правило, важещо за всички категории, е нещата да бъдат направени само от ядливи материали. Оценяват по няколко критерия, като най-важен е "ефектът уау", колко е раздвижена и разчупена скулптурата, гледат цветовете, сложността на самата работа.

- С какъв проект и в коя категория спечелихте вие?

- Тук е важно да кажа, че в една категория няма само един златен медалист, ако в нея участват 40-50 човека, 10 от тях може да са наградени със злато. И накрая от всяка категория се избира златен, сребърен и бронзов медалист, а на големия финал се избира един човек, който е "най-добрият в шоуто". Аз взех злато в категорията "Голям ексзибит", там условието беше скулптурата да бъде с размери 60х60. Темата беше горска, заформи се нещо като вещица. Другото хубаво е, че скулптурата ми взе панделка, тоест второ място от цялата категория.

Искам да отбележа и, че не бях единствената българка на състезанието. Има две дами, които са издали и книги дори. А за мен номер едно е българката Елза Балджийска, която е вече и демонстратор на конкурса. Тя е скулптор, но се насочва към захарното изкуство и има какво да даде на България и в чужбина. Тя самата беше номинирана в топ 10 на скулпторите в света от конкурса.

Моят проект е направен от захарно тесто - фондан, ядливи бои, както и няколко техники за оцветяване, листата са направени от вафлена хартия. Всичко по него би могло да се изяде.

- Колко време правихте сладката скулптура?

- Рядко имам време да се отдам само на един проект,тъй като изпълнявам много текущи поръчки, но около месец отнема. На ден по 2-3 часа се занимавах с нея, когато има възможност.

Реклама

- Откъде идва страстта ви към сладкарството?

- Цял живот ме влече към рисуването, в университета срещнах страхотни преподаватели, които доотключиха това чувство. След завършването трябваше да реша дали да продължа с изработването на дрехи. В онзи момент семейството ми имаше добре работещ сладкарски бизнес и беше съвсем нормално да продължа със сладкарството. По-скоро то намери мен, а не аз него и така вече повече от 8 г. се занимавам с това.

- Как се отразява тази пандемична година върху сладкарския бизнес?

- Има по-малко работа като навсякъде, но пък аз лично имах доста време да изпробвам нови неща, да работя върху бутикови торти, да доизпипвам повече изделията си. Не страдам от цялата ситуация, приемам я позитивно, може би ни беше нужно да намалим темпото, да осмислим нещата. Надявам се все пак по-бързо да премине.

- Как решихте да участвате в конкурса?

- Исках да изпълня една мечта, нещо магично е, когато попаднеш на територията на шоуто, съвсем различно. Първият ми опит завърши с бронз, вторият със сребро и третият със злато. Просто исках да стана част от тази магия.

- Спомняте ли си най-сложния сладкиш, най-голямото предизвикателство?

- Може би това е най-трудният за мен проект.

- Имате ли наблюдения дали българите все повече се прехласват към сладкарството?

- Абсолютно. Има две групи в мрежата, като в едната има само над 7000 сладкари българи от страната и в чужбина. Там е мястото, където обменяме информация. Прави ми впечатление, че все повече млади дами се запалват по това. Нещата много се променят през годините и дори не може да се нарече сладкарство това, с което се занимаваме, то си е изкуство. Постоянно излизат нови техники и материали.

- Можете ли да определите какъв е трендът в сладкарството през 2020 г.?

- От наблюденията ми торта "Тарт" е това, което се търси тази година. За летния сезон са доста свежи и предпочитани. Прави се от бисквитени маслени блатове, шприцовани с крем" и всичко е видимо - не е измазана и облечена. Отгоре пък се аранжира с живи цветя, макарони, целувки. Преди това бяха модерни голите торти.

Реклама
Реклама
Реклама