Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9468328 www.bgdnes.bg

Магията на Трифон оживява в книга

Остават броени дни до премиерата

Димитър Пенев с пролог, Христо Стоичков дава лично интервю за биографията

Първата по рода си биографична книга за легендарния футболист Трифон Иванов излиза на пазара до дни. На 13 февруари се навършват точно 5 години, откакто Железния защитник напусна този свят.

Творбата "Трифон Иванов - Железния. Биография на една вечна легенда" е призната лично от майката на Туньо - леля Маринка, която дава благословията си и помага дейно за нейното написване. Автори са трима спортни журналисти от вестник "България Днес" - Добромир Добрев, Кристиан Иванов и Георги Иванов. Те споделят, че събирането на историите и списването на книгата им отнема две години. Организират пътувания из различни краища на България и се срещат с голяма част от треньорите и съотборниците на незабравимия Туньо.

Реклама

Работата с архиви, основно в Националната библиотека, но също така и в редакцията, отнема много часове. Но без прочетените хиляди пожълтели страници историята на Железния нямаше как да бъде пълна.

"Това е едно правдиво четиво за един от великите български футболисти - Трифон Иванов. Истински професионалист, весел и добър човек. Играта бе в кръвта му и не жалеше сили да се усъвършенства. Сега, като се замисля, имах слабост към Трифон както в ЦСКА, така и в националния отбор", споделя треньор №1 на ХХ век Димитър Пенев в пролога на книгата.

В последните години от своя пъстър живот Трифон Иванов споделя в интервю: "Да напиша книга? О, не, не! Това съвсем не е в моя стил. Няма как да стане. Далеч съм много от подобна идея. Аз по същия начин прецених, че и за треньор не ставам, и затова и не се опитвам да заемам подобна позиция. По-добре е човек, когато знае, че не го бива за нещо, да не се опитва напразно. Както знаете, аз не обичам и медийните изяви, да се появявам в различни вестници, списания и т.н. и да коментирам някакви неща. Просто не съм такъв".

"Е, дано Трифон ни прости, че се заехме с нелеката задача да съберем неговата човешка и футболна история в тази книга. Задача, която в началото изглеждаше дори непосилна. А и едва ли някой може да обяви, че е напълно достоен да описва Железния защитник. Просто защото той е неописуем. Затова, ако ни гледа там отгоре, нека не бъде прекалено критичен към нас, авторите. Трифоне, работихме безкористно", споделят журналистите, събрали и написали биографията.

Творбата на издателска къща "Труд" е в обем от 280 страници. В нея се проследява целият житейски и спортен път на Иванов от детските му години в китното село Горна Липница до бронзовите медали в Америка. Написването на книгата няма как да стане без срещите с леля Маринка в семейния дом на Трифон във Велико Търново. Тя предостави и непоказвани пред широката общественост снимки на Трифон от личните албуми. Освен илюстрациите към 30-те глави в книгата има и цветно снимково приложение с 30 кадъра на Трифон от малко дете до последните моменти от кариерата му.

Реклама

Специално за биографията на Трифон говорят първият му треньор Васил Матев и следващите му наставници във футбола - Георги Василев-Гочето, Димитър Пенев, Христо Бонев-Зума. Цяла плеяда са съотборниците на легендарния №3, които без колебание приемат поканата да сътрудничат на авторите. Своите неповторими разкази правят Красимир Балъков, Бончо Генчев, Цанко Цветанов, Илиян Киряков, Георги Димитров-Джеки, Наско Сираков, Ивайло Йорданов, Златко Янков, Радостин Кишишев, Петър Александров.

Не са подминати и веселите моменти в живота на Трифон извън футболния терен. За това, какъв веселяк и шегобиец е, разказват музикантът на Пеневата чета Салко Писин, актьорът Тончо Токмакчиев, както и фолкепевецът, посветил му песен - Радо Шишарката. Специална глава е отделена и за любимите занимания на Трифон, като това да кара джет, да хваща шарани и после да се изявява като виден кулинар.

А най-голямата изненада, която авторите са подготвили за читателите, е лична изповед на голямата футболна легенда Христо Стоичков. Камата безрезервно се съгласява да даде откровено интервю за книгата, посветена на неговия добър приятел.

"Приятелството не се купува, не се гради за ден. Трифон беше честно момче. До края на дните му, Бог да го прости, не спирахме да се шегуваме. Най-любимото ми беше да му искам автограф върху снимки, на които изглеждаше най-страшен. Много се ядосваше", спомня си Стоичков.

Следващия понеделник "България Днес" ще ви запознае с някои любопитни истории от живота на Трифон, описани в книгата. Ще разберете какъв ученик е бил Туньо и как са протичали детските футболни лагери в Златарица и Вонеща вода. Какви дяволии е правил бъдещият защитник, който си печели прозвището Железния.

Реклама
Реклама
Реклама