Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9530868 www.bgdnes.bg

Лечителят на Левски спасява живота му с хайдушко биле

Калчев е тихият герой от Преображенския манастир

"България Днес" започва поредица със златните рецепти на йеромонах Неофит

Животът на Левски виси на косъм, а неговата историческа мисия е под огромна заплаха, преди съдбата да се намеси и да изпрати на пътя му един млад монах. Отдаденият на Бога народен лечител Неофит Калчев спасява Апостола, а вероятно и новопокълналата вяра, че България може и трябва да бъде свободна.

Днес се навършват 148 години от обесването на Левски и народът се прекланя пред неговия подвиг. И досега родолюбиви българи продължават да търсят данни от старите архиви, за да се хвърли светлина към някои малко познати, но важни моменти от живота на Апостола.

Реклама

"Животът на Левски е поставен в смъртна опасност през 1868 г. по време на Втората българска легия в Сърбия", разкрива пред "България Днес" доц.д-р Христо Темелски, директор на Църковноисторическия и архивен институт при Българската патриаршия.

"Левски е легионер в Белград, когато започва да получава жестоки стомашни кризи - разказва Темелски. - Апостола е прегледан в белградска болница. Лекарите установяват, че трябва да му се направи операция - има гнойно заболяване в коремната област. Левски отказва. Неговите приятели също са против Апостола да влиза в болница, защото е опасно за общата мисия. Затова наемат къща и срещу заплащане извикват двама лекари хирурзи от белградската болница. Докторите извършват операцията при домашни условия. Интервенцията е успешна, но раната не зараства. Тогава на помощ идва близкият съратник на Левски монах Матей Преображенски. Той знае, че в Преображенския манастир може да разчита на младия монах и лечител Неофит Калчев, и отива при него. Двамата започват да правят експерименти, за да създадат отвара, с помощта на която незарастващата рана на Левски да бъде излекувана. В продължение на няколко месеца извършват различни опити с растението хайдушко биле. Това е билката ранилист. В отварата влизат и други билки, някои от тях доста горчиви, като пелина например. Създаденото лекарство се пие, не е за външно приложение. Отец Матей занася отварата на Апостола на свободата. Монахът му дава и изсушени билки. Така Левски може да приготвя отварата сам и да я пие достатъчно дълго време, за да подейства целебният ефект. Лечението продължава няколко месеца. През януари 1872 г. Апостола пише писмо на монах Неофит Калчев, че раната му е почти зараснала. Монахът му отговоря да продължи да пие от отварата. И ако има път към него, да го посети, за да го прегледа. Няколко месеца по-късно Левски наистина отива в Преображенския манастир. Там Неофит Калчев го преглежда и вижда, че раната заздравява. Препоръчва на Левски да пие отварата още няколко дни. Съветва го да отиде на турска баня, за да затопли тялото си и след това да се увие в чаршаф. Всичко това дава резултат. Левски оздравява и успява да продължи революционната си дейност."

Доцент Темелски, който е автор и съставител на над 35 книги и има повече от 600 статии и студии в областта на българската църковна история, черпи сведения за този период от живота на Левски от различни източници. Позовава се и на записаните спомени на Христо Иванов-Големия, известен съратник на Левски, който доживява Освобождението. Темелски задълбочава своите изследвания върху живота на йеромонах Неофит Калчев. Оказва се, че лечителят на Левски е научен от майка си и баба си как да приготвя различни лечебни отвари. Когато става монах в Преображенския манастир, Неофит започва да ги използва. В тази обител започва и неговата дружба с Матей Преображенски, който също има богат архив с рецепти от народната медицина. Матей Преображенски като по-стар и опитен се превръща в учител на младия Неофит Калчев.

"Матей Преображенски е владеел няколко езика, кръстосвал е цялата Османска империя надлъж и нашир - разказва изследователката Румяна Николова. - Срещал се е с много хора, сред тях е имало народни лечители, знахари. Матей е събирал рецептите от различни източници, включително и гръцки книги. Бил е ренесансова личност, изключително интелигентен и начетен. Неофит получава и целия архив на Матей."

Калчев се оказва изключително прилежен ученик на Матей Преображенски. Събира рецептите, неговите и на учителя си и след Освобождението ги публикува. За първото издание е награден със сребърен медал, грамота и със сто лева от българския цар Фердинанд.

В годините на социализма делото и заслугите на Неофит Калчев са били умишлено укривани. Книги с неговите златни рецепти са конфискувани от Преображенския манастир и изгорени. Сега в светата обител няма нито едно от първите издания на неговия "Домашен лекар". Въпреки това народната памет продължава да пази спомена за лечителя на Левски. В специална поредица "България Днес" ще публикува част от златните рецепти на Неофит Калчев, както и малко известни факти за неговия учител Матей Преображенски от следващия четвъртък.

Реклама
Реклама
Реклама