Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9620224 www.bgdnes.bg

Големият актьор Стойко Пеев: Филмът "Хан Аспарух" промени живота ми

Два пъти едва не му вадят окото по време на снимки, в Казахстан тайно пие кобилешко мляко

"Хан Аспарух промени живота ми, да, но аз не говоря пред пресата от 12 години. Не съм давал интервюта и сега няма да го направя. Радва ме, че ще има нова версия на филма ("Ханът на империята" на 31 март в зала 1 на НДК), но може и да няма премиера заради задаващия се локдаун, свързан с коронавируса".

Реклама

Това сподели големият актьор Стойко Пеев, който се превърна в звезда с филма за хан Аспарух и влезе във всеки български дом през миналия век редом до "Под игото" и книгите за Левски и Ботев.

Трилогията на режисьора Людмил Стайков е най-амбициозното и мабащно творение на родната кинематография. Подобен постановъчен размах преди него има само в "Героите на Шипка", който през 1955 г. печели наградата за режисура в Кан, но е далеч по-скромен, а и е дело на съветския режисьор Сергей Василев.

Суперпродукцията "Хан Аспарух" е замислена като една от кулминациите за честването на 1300-годишнината от създаването на българската държава през 1981 г. Първоначално режисьор е Вили Цанков, който избира главната роля да се играе от Стефан Данаилов. По-късно на режисьорския пулт сяда Людмил Стайков, който предпочита младия третокурсник от НАТФИЗ Стойко Пеев по препоръка на помощник-режисьорката си Соня Христова. Тя вижда Пеев в конната база на киноцентъра. Стайков харесал фотосите, които му изпраща помощничката му, и вика Пеев на фотопроби.

"Облякоха ме като прабългарин и ми залепиха накриво един мустак. Явно това ми е бил късметът", смее се по-късно актьорът, който има само три месеца, за да се подготви за ролята. После снимките започват в София, село Иваняне и на други места, че дори в Казахстан, в степта, на 800 км от столицата Алма Ата.

Пеев си спомня, че имало камили, стада, овце, юрти и какво ли още не. Именно там младият актьор опитал ферментирало кобилешко мляко, но тайно, тъй като Людмил Стайков забранявал, за да не му се появят стомашни проблеми и да се провалят снимачните дни.

Реклама

Голямото преимущество на Пеев сред останалите актьори за ролята е фактът, че яздел изключително добре.

"Много се смеех тогава с колегите, които трябваше да са след мен като ханска свита. Когато Людмил подбираше актьорите, всеки само и само да получи роля, казваше, че едва ли не е роден на кон и няма проблеми с ездата. Когато обаче на площадката Стайков кажеше: "Аспарух и боилите да се подготвят за галоп - като се обърнех, зад мене обикновено беше само Джоко Росич. Другите кой корем го заболял, кой крак, кой ръката си ударил. И се налагаше дрехите им да обличат момчета на шефа на каскадьорите Митко Кехайов, за да ги дублират. А аз нямах дубльор. Бях много подготвен ездитно", спомня си пред медиите по-късно Пеев.

Самият той за малко да загуби и двете си очи при една от каскадите. Трябвало да падне от коня и политайки назад, си изхвърлил меча, той от своя страна го удря точно над лявото око. После конят му, на който имало закачено копие, се вдигнал на задните крака и острието едва не извадило другото му око. В крайна сметка всичко се разминава.

В 11-месечната одисея актьорът почива само един ден, когато за съжаление от този свят си отива неговата сестра, след като я блъска кола на улицата.

Иначе в легендарната сага се снимат всички най-добри актьори от времето на миналия век - Васил Михайлов, Петър Слабаков, Богомил Симеонов, Джоко Росич и много други. Основните женски роли са поверени на Аня Пенчева и Ваня Цветкова. И с двете Стойко Пеев е в приятелски отношения и до днес.

Аня Пенчева:

Снимах се на инат във филма, с Ваня си направихме заедно сватбите

"Попаднах в "Хан Аспарух" на инат. Това бе четвъртият филм, в който се снимах. Людмил Стайков криеше какво трябва да направя - че ще трябва да се снимам гола за първи път.

За мен това беше стрес, разплаках се, а той каза: "Прави бяха асистентките, че трябваше да взема красива манекенка, а не теб". След това вече го направих", спомня си днес Аня Пенчева, която по-късно е щастлива, че е част от успеха на "Хан Аспарух". С Ваня Цветкова двете не били съпернички, напротив - дори заедно направили сватбите си. "В Младежкия театър се случиха. Викам й - така и така ще каним едни и същи хора, ще ни излезе по-евтино. Аз купих пиенето, тя - яденето. На мен кумуваха Николай Бинев и Домна Ганева, на нея - Иван Иванов и Петя Силянова", спомня си днес Пенчева.

Със Стойко Пеев актрисата има забавен спомен, но във филма "Време разделно". В него актьорът й разкъсва дрехата, а от борбата между двамата на Пенчева й остава белег на гърдата за цял живот.

Реклама
Реклама
Реклама