Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9627347 www.bgdnes.bg

19-годишната Виктория стана гросмайстор в шаха

Блестящ ум 

Баща й я среща с фигурите едва тригодишна, на 11 г. вече се състезава 

Виктория Стоянова

19-годишната Виктория Радева стана гросмайстор след отлично представяне на международния женски шахматен турнир "Цвете на Средиземноморието", провел се в Хърватия преди дни.

Тя е първата с такова отличие от 10 години насам в родния й Пловдив, а до дни трябва да получи и официалното признание от Световната шахматна федерация.

Реклама

"За да стигна до званието женски гросмайстор, трябваше да премина през 3 различни турнира, за да се покрият съответните норми. На всеки турнир има условия като постигане на определен брой точки (изискването е 7 от 9 точки), трябва да се играе с противници от минимум 3 различни държави, както и пърформънс критерий. Аз съм покрила всички тези критерии за последните ми три турнира", коментира Виктория, която днес е студентка в Пловдивския университет със специалност "Национална сигурност".

Девойката разкрива, че още не знае дали шахът ще е основното й и единствено занимание в бъдеще, но е категорична, че за момента е неин приоритет наред с университета.

Признава, че онлайн обучението й допада, защото има повече време, което отделя за тренировки и за себе си, но й липсва контактът с най-добрите й приятели, които са чужденци и с които се запознава по време на турнири заради любовта към играта.

На последните три турнира, които се случват по време на пандемията и които й носят нужния актив за гросмайстор, Радева споделя, че са се спазвали строги мерки, присъствали са единствено участничките, а на последното състезание в Хърватия са правени и PCR тестове. Допълва, че след промените, настъпили заради COVID-19, е била на много малко турнири, което не е добре за един състезател.

"Хубаво е за един играч да изиграе 10-15 турнира за година, но е трудно, защото ние сами търсим спонсори, баща ми се занимава с това. Мога да кажа, че такава бройка турнири не достигам именно заради липсата на спонсори и средства. Но се старая по 5-6 турнира в годината да изиграя", разказва Вики, като добавя и че за един състезател е добре да практикува уменията си поне по 3 часа всеки ден.

Любовта й към шахматната дъска започва, след като баща й я запознава с нея едва тригодишна. "Той ме научи на играта и правилата, как се местят фигурите. До 7-8-годишна играех с него вкъщи, след това започнах да участвам по турнири и така до днес", спомня си Вики, която е 11 пъти национална шампионка при девойки, два пъти при жени, била е световна вицешампионка до 10-годишни, както и световна и европейска шампионка по рапид (ускорен шах - б.а).

Любовта си към играта обяснява просто: "Целият ми живот е бил шахмат!".

Реклама
Реклама
Реклама