Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9628795 www.bgdnes.bg

Световноизвестният музикант Иво Папазов-Ибряма: Обиден съм!

Защо пари получават само поп, рок и джаз музикантите, а народните къде са?

"Господа народни избраници, политици! Моля ви, не забравяйте народните музиканти на България, не загърбвайте националната ни самобитност. Тези хора са дали много на страната ни. Моля, не ги забравяйте! Аз лично съм разочарован, обиден съм, защото се оказва, че помощта, която ще получат музикантите от държавата за това, че не могат да свирят, е само за рок, поп и джаз изпълнители. Но защо само за тях?"

С тези думи към управляващите се обърна известният виртуоз на кларинета Иво Папазов, който прочу страната ни в края на 80-те, когато успя да подпише договор с британския лейбъл "Ханибал Рекърдс", с който издаде два албума със смесица от джаз, тракийска народна, циганска и турска музика, а след промените свири по цял свят в сътрудничество с най-добрите джазмени на няколко континента.

Реклама

"Не искам да се оплаквам. Моето семейство няма никакви доходи. Всичко изхарчихме, дори съм пуснал земя за продан, а синовете ми също са без работа. Но въпросът не е тук за мен. За мен не е проблем да кандидатствам за тази помощ. Един американски критик беше казал, че съм Джими Хендрикс на кларинета. Бил съм на фестивали, като например музикалния маратон на Бруклинската музикална академия, на който се представяха само авангардни музиканти. Създал съм стил, който бе наречен балкански джаз или фолк-джаз, но нима е редно музикантите да се делят по стил и да бъдат дискриминирани според стила в музикалното изкуство, който са избрали? Нима народните музиканти не заслужават подкрепа? Това отношение е дискриминационно и нередно, обидно е", сподели развълнувано Ибряма и допълни: "Животът на музикантите през последната година стана много тежък. Какво сега да кажа на моите приятели народни певци, които ми се обаждат за помощ, а аз нищо не мога да им кажа, нито да направя! Ето затова се зарадвах, като научих за инициативата на Рут Колева и други за подкрепа към музикантите. Време беше някой да предприеме нещо! А то какво било, оказа се, че помощта е за рок, поп и джаз музиканти, е, защо само за тях? Ами то има и класически музиканти, а те? Не бива така, хора!", възмути се Ибряма.

Думите на известния кларинетист бяха подкрепени и от колегите му Илия Луков, Вида Пиронкова, целия "Ку-ку бенд", народни танцови трупи на българите в Кипър, Испания и САЩ във фейсбук.

"Мога да кажа, че с Иво Папазов сме приятели. Знам, че му е дошло в повече, за да сподели това. Ибряма е много земен човек. В гостната, срещу масата, на еленови рога - ловен трофей, висят едни цървули. Един ден ми стана любопитно и го попитах какви са тези цървули. Отговори ми - за да не забравям откъде съм тръгнал, Викторе", написа Виктор Лилов, колега на Ибряма.

"Ама защо ме намесвате? Какво искате да кажа аз, все едно съм арбитър на това какво решават в НФК и в МК? Отправяйте си въпроса към отговорните институции, моята работа в този проект е изпълнена! Аз имам само любов и уважение към хора като Иво Папазов и фолклорните музиканти", сподели от своя страна и замесената в спора Рут Колева.

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама