Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9636392 www.bgdnes.bg

От Мата Хари до моста "Ватерло"

Шпионски скандали с БГ връзка

Последната акция срещу руски разведки е безпрецедентна

Акцията срещу руските шпиони у нас е безпрецедентна. Тази позиция изрази пред бТВ Тихомир Стойчев, бивш директор на Централна служба за борба с организираната престъпност.
Шест месеца шпионите са разработвани, но кой носи отговорността, че не е пресечена дейността им на по-ранен етап, попита той и посочи, че най-вероятно те са продавали информация за отношенията ни с евроатлантическите партньори. Контраразузнаването обаче не си е свършило професионално работата, смята още Стойчев, а това е важно, тъй като Русия се притеснява от разширяването на евроатлантическото партньорство.


Настоящият скандал, с който България влиза в световните новини, не е първият, вероятно няма да е и последен. Преди 20 години шефката на секретната секция на военното разузнаване е арестувана за шпионаж. Отгоре на всичко се твърди, че омъжената дама поддържала интимни отношения с полковник, бивш шеф на аналитичния отдел на РУМНО. А той е задържан пред вратите на руското посолство в София, а в чантата му са намерени материали с гриф "Строго секретно".
Убийството на писателя дисидент Георги Марков и стрелбата срещу папа Йоан Павел II са може би най-известните шпионски скандали, в които директно е намесено името на България. И в двата естествено присъства и това на Съветския съюз. Атаката срещу критика на комунистическите власти Марков е извършена на 7 септември 1978 г. на моста "Ватерло" в Лондон. Докато в дясното му бедро е вкарана чрез малко пневматично устройство, монтирано на чадър, миниатюрна сачма с рядката отрова рицин, Тодор Живков празнува рождения си ден. Марков умира малко по-късно, а доказателствата сочат, че атентатът е дело на Държавна сигурност с помощта на КГБ.

Реклама


Стрелбата срещу папата пък години наред слага сянка върху имиджа на България, докато най-накрая се оказва, че не нашите служби са го поръчали.
Маргарета Гертруда Зеле е най-известната шпионка в историята. И около нея също има българска връзка, макар и не толкова директна. Всъщност това е рожденото име на нидерландка, която светът познава като Мата Хари, жената, която по време на Първата световна война се превръща в една от най-известните стриптийзьорка, куртизанка и шпионка.
На младини Маргарета има два брака, които обаче завършват с разводи и с мистериозна смърт на всичките й деца. Впоследствие тя дебютира на сцената в Париж под псевдонима Мата Хари. Започва да издига стриптийза до ранга на изкуство и завладява публиката с необикновения си стил и екзотичност. Гастролира в Монако, Испания, Германия и други европейски страни. На върха на кариерата си изнася благотворително представление в полза на България. То е в парижкия театър "Фемина", а приходите са дарени за болница "Княгиня Клементина" в София. А по време на шоуто има изпълнения на български народни танци. По това време се впуска във връзка с много високопоставени и влиятелни военни и политически личности.

Постепенно тя решава, че през леглото на влиятелни и богати мъже може да си осигури луксозен живот. Тя е вербувана от френското разузнаване, но се среща и с немски офицери.
Някои историци считат, че Мата Хари завършва германска разузнавателна школа в Белгия и е считана за двоен агент, като според някои източници е лавирала между французи и немци. Други изследователи посочват, че вината й е силно преувеличена и че Франция, губейки войната, се нуждаела от изкупителна жертва.
На 13 февруари 1917 г. в Париж френското контраразузнаване прави претърсване в хотелската й стая и макар да не намира убедителни доказателства, че работи за врага, я арестува. Присъдата е разстрел.
През цялото време Мата Хари поддържа тезата, че е невинна. Това не я спасява и присъдата е изпълнена на 15 октомври 1917 година. Тъй като никой от нейните роднини не идва да прибере тялото й, то е оставено за медицински изследвания, като главата е балсамирана и пазена в Музея по анатомия в Париж. През 2000 г. обаче откриват, че главата липсва и че е възможно да е изчезнала още през 1954 г., когато музеят се мести на ново място. Има документи от 1918 г., които сочат, че музеят е получил и нейните останки, но те също не могат да бъдат открити.


   От "Овча купел" към срещата в Техеран

Българска следа има и в една шпионска история от Втората световна война, която би могла да промени хода на историята.
През 1943 година Хитлер получава информация за срещата на върха на лидерите на антинацистката коалиция в Техеран. Предвид развоя на войната, той замисля атентат, който да погуби Чърчил, Рузвелт и Сталин. Операцията е поверена на нацисткия Джеймс Бонд - Ото Скорцени. В последния момент обаче командването му е отнето, защото вече е станал известен. Вместо той да лети за Техеран, където вече бъка от тайни агенти, Скорцени остава в Белград.

Нацистки спецове в убийствата обаче се подготвят в софийския квартал "Овча купел". Дегизирани като кюрди, те отлитат от летище Божурище към Иран. Междувременно разузнаването на Съветския съюз получава информация за готвения атентат и агентите в Техеран са обезвредени. Според някои твърдения пробивът в заверата идва именно от българската съпротива.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама