Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9651014 www.bgdnes.bg

Иманяри душат около тракийска колесница

Могилата е недостъпна за посетители 

Слънце и дъжд застрашават уникални артефакти

Иманяри душат около тракийската гробница в сливенското село Караново, алармират местни жители.

В археологическия комплекс "Източна могила" се намира уникалната колесница със скелети на коне, която от години страда от атмосферни условия и институционално безхаберие.

Реклама

Преди дни става ясно, че в близката нива, само на 100 метра от гробницата, иманяри са копали и вероятно са изровили други две колесници. Засега търсачите на антики не са се осмелили да доближат историческия обект, който в началото на годината е прехвърлен от община Нова Загора на Министерството на културата и няма кой да се грижи за мястото, но има притеснения, че ако не се вземат мерки и това ще стане скоро.

"Силните ветрове през последните седмици изпочупиха поликарбонатните платна на гробницата и за съжаление очакваме да има поражения не само външно, но и вътре. През годините слънцето и дъждовете допълнително нанесоха щети, а през 2019 г. трябваше да се направи спешен ремонт, за да се спасят течовете (бел. ред. - "България Днес" разказа тогава как с легени вековните артефакти се пазят от дъждовната вода)", коментира пред вестника кметицата на Караново Николина Стефанова.

По нейни думи през април Министерството на културата ще започне ремонт на външното покритие на гробницата, за да бъде спасена колесницата. "Нужно е цялостно реновиране на мястото, защото преди много хора идваха да го разглеждат. Сега е затворено за посещения, което е жалко, защото хората не могат да се докоснат до този впечатляващ обект", добави Стефанова.

Археологическият комплекс "Източна могила" е част от некропола на селищен обект до Караново. През 2008 г. е открита колесницата - четириколка, разглобена и положена при характерния ритуал "погребение на колесници", съпътстващ траурните ритуали на аристократи от I-II в. сл. Хр. Могилата е разкопана само частично (около 1700 кв. м), но е намерено значително археологическо богатство. Всички находки се намират в музеите в София и Нова Загора.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама