Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9823853 www.bgdnes.bg

Елена Данова, Царица на розата - Карлово 2021: Гласувам, защото е важно

Промяната, която искам, е младите хора да не напускат България 

КОЯ Е ТЯ

Елена Данова е на 20 г. от Кричим. Преди дни тя стана Царица на розата - Карлово 2021. Учи "Връзки с обществеността" в Софийския университет. В свободното си време тя се отдава на двете си любими занимания - актьорството и модата.

Виктория СТОЯНОВА

- Защо решихте да се явите на конкурса?

- Карлово заема специално място в живота ми и реших да предизвикам себе си. Смятам, че ние, младите, сме хората, които трябва да продължим традициите на нашата страна. Участието ми донесе приключения и нови приятелства. Бяхме общо 9 момичета.

Реклама

- Очаквахте ли победа, с какво впечатлихте международното жури?

- За мен беше изключителна изненада, дори не повярвах. Може би ги впечатлих с преминаването ми през трите модула, които проведохме, както и на финалната част на конкурса. Тази година, отново заради пандемията, конкурсът се проведе дигитално и имаше 3 модула - дефиле с носии, с вечерни облекла, а в третата част трябваше да говорим по теми. Моята беше "Запазването на българското у човека и какво е родината за мен". Искам да благодаря на града и екипа, който се грижи за нас по време на конкурса, както и на семейството ми, което е винаги до мен, за да ми дава сила и вяра.

- Какво предстои след титлата?

- В края на този месец в Карлово предстои Празник на розата, където ще участвам, а след това тепърва предстои да разберем в какви конкурси ще се явя. Първата Царица на розата е от 1930 г. и се казвала Елена като мен. Затова ще се постарая по възможно най-добрия начин да представя както страната ни, така и Карлово.

- Тази година за първи път победителките са три на този конкурс - освен в Карлово е избрана царица и в Казанлък, скоро и в Павел баня. Не се ли притеснявате, че не сте единствената царица?

- Смятам, че всеки един град провежда конкурса и празника по уникален начин и няма място за притеснения. Честитя и на царицата в Казанлък. Смятам, че това са традиции и ние можем единствено да ги продължим.

- Учите "Връзки с обществеността" в Софийския университет. Това ли е мечтата в професионален план, която искате да осъществите?

- Да, това е мечтата ми. И като допълнение към това мисля да продължа да се занимавам с актьорско майсторство и моделство, защото заемат специално място в моя свят.

Реклама

- Разкажете за тези ваши занимания.

- От съвсем малка съм на сцена и когато не съм там, чувствам някаква липса. Така че занапред смятам освен основната ми работа да се занимавам и с това като допълнително мое хоби. Актьорско майсторство изучавах 5 години в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив. Оттам заобичах още повече изкуството, по време на обучението ми там поставяхме много пиеси и до момента продължавам да получавам покани от различни общини за представления. Играла съм в "Обичай ме" по текстове на Пейо Яворов, както и в "Нежната царица" в Пловдив, от гимназията, в която съм учила.

С моделството започнах, когато бях на 11-12 г., като тогава са ме викали за снимки на детски продукти. В момента съм част от агенция за модели и работя с тях.

- Тази година актрисата Мария Бакалова постави страната ни на картата на голямото кино, но у нас имаше сериозни критики към ролята й във филма "Борат". Как гледате на това?

- Това е един огромен успех и постижение за страната ни. Смятам, че с нея можем единствено да се гордеем.

- Много млади хора преследват мечтите си извън България, вие оставате. Какви са причините?

- И на конкурса казах, когато трябваше да разсъждавам по темата си, че аз смятам да остана в България, защото ние сме поколението и хората, които трябва да развиват страната ни и да продължаваме нашата история и традиции. България е богата на история страна.

- Тази година е време за избори, на големите протести преди година видяхме много млади хора. Вие гласувате ли и какво мислите за политическата обстановка у нас?

- Гласувам. За мен това е изключително важно, защото, ако не гласуваме ние, тогава кой ще го направи.

Промяната, която искам, е повечето млади хора да останат в нашата страна, да не я напускат. Защото България е прекрасна и може да се развие много добре, стига да останат будни хора в нея.

- През последните години у нас се наложи една по-различна красота - с пластики по лицето, известните скули, устни, носове. Как гледате на това?

- Работя с професионална агенция и те държат да сме напълно естествени. Мисля, че няма нищо по-хубаво от естествената красота.

Реклама
Реклама
Реклама