Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9854291 www.bgdnes.bg

Пускат 16 елена сред вълци и лешояди

С акцията искат да намалят нападенията на хищници над домашни животни 

Не ги освобождаваме, за да са храна, а за да се размножават, обясниха от столичния зоопарк 

16 елена бяха пуснати в дивата природа сред вълци и лешояди. Акцията е на Фонд за дивата флора и фауна и "Зелени Балкани", а животните са дарени от зоологическата градина в София.

Реклама

"Разселването е в Кресненския пролом и Котленска планина. Животните са родени в зоопарка, но вече се адаптират в новите територии. След хиляди години експлоатация на дивеча и замяната му с добитък броят на чифтокопитните в природата е критично малък, за да представлява достатъчно естествена храна за вълка, риса и лешоядите. Това е важно, за да спрат вълците да нападат домашни животни, да спрат фермерите да се опитват да ги убият, тровейки ги, и така затривайки колонии от лешояди, и да намалим храненето на лешояди на площадките", обясняват от фонда.

Изнесената информация разтревожи обществото, като се появиха мнения, че 15-те лопатара и един благороден елен буквално са хвърлени в пастта на хищниците и са обречени на смърт. Още повече че това са животни, които са отгледани в изкуствена среда и вероятно нямат навици за оцеляване в дивата природа.

На официалната страница на столичния зоопарк се появиха и гневни коментари срещу решението за разселването.

"Ужасно! Отгледани, пряко казано, за храна на вълците и лешоядите, ако преди това не ги избият бракониерите! Тези красиви и благородни животни отиват за курбан...", "Да отглеждат благородните същества, за да има храна за вълците, за да не ги тровят хората! Че оттам пък загиват лешоядите! А няма ли по-умна идея, за да се справят с вълците!" и "Нещо не ми прозвуча като хората... Пускаме елени в природата, защото вълците ходят по добитъка, пък така ще има какво да ядат? Освен по една свещ да им запалим, преди да ги пуснете...", са част от позициите на граждани, които не одобряват акцията.

"Дванадесет лопатара бяха освободени в Котел чрез метод с адаптация в заграждение. Три мъжки лопатара бяха директно освободени в Кресненския пролом, за да подсилят микропопулацията на вида. Една от стратегическите цели на Фонда за дивата флора и фауна, свързана с връщането на лешоядите в България, е подкрепа за дивеча и тревопасните животни (елени, сърни, диви кози). Техните популации са намалели драстично на места вследствие на усилено бракониерство. Те са естествена храна за хищници - вълци, чакали, рис и мечка. Откакто балансът е нарушен, наблюдаваме бум на нападенията на хищници над овчи, кози и говежди стада. Това конфронтира животновъдите и дивите хищни видове, а фермерите използват нелегални средства като отровите, за да ги убият и да се отърват от проблема", коментират от Фонда за дивата флора и фауна.

Реклама

По техни думи това е новата роля на модерните зоопаркове по света - да развъждат ценни редки и застрашени видове животни, като приплодите се изпращат отново в естествената им среда, на места, на които популацията е силно намаляла или видът направо е изчезнал. Такива програми има за снежните леопарди, лешояди и кондори, тигри, гибони, папагали и други. И добавиха, че през последните години неколкократно са били освобождавани в Стара планина белоглави лешояди, излюпени и отгледани на "затворено".

"От девет години размножаваме и развъждаме елен лопатар в района на Кресненския пролом и Котленска планина. Купуваме животни или ни ги даряват, които размножаваме и храним в ограждения, а след това освобождаваме в природата. Работим тясно с ловните дружинки по места, като планираме нови съвместни разселвания на лопатари. Ловните организации подкрепят проекта и имаме тяхното обещание да се грижат за размножаването и разселването на елените до достигане на устойчива популация. Разбира се, остава проблемът с бракониери, които не са под контрола на ловните организации и не споделят техните етични норми", допълниха от фонда.

"България Днес" се свърза със столичния зоопарк за коментар относно притесненията на гражданите дали елените няма да се превърнат в лесна плячка за хищниците.

"Не, определено няма да са храна. Това е вкарването на свежа кръв в района, за да могат да се размножават. Като си в дивата природа, може да се случат някакви неща. Но тези животни са в определени пространства и няма да бъдат храна", коментира пред вестника Ирина Сахатчиева, експерт връзки с обществеността в зоологическата градина.

По настояване на столичния зоопарк "България Днес" изпрати официално запитване по мейл за съдбата на елените и дали ще успеят да оцелеят в дивата природа. От там посочиха, че ще преценят дали да дадат експертна позиция. До редакционното приключване на броя отговор не беше изпратен.

Реклама
Реклама
Реклама