Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9864390 www.bgdnes.bg

Вторият БГ космонавт Александър Александров: С компромати искаха да ме спрат от полета в Космоса

33 г. от знаменитата мисия 

Изпихме шише ракия с руснаците на борда на станцията

"33 години от моя полет се навършиха. В Космоса толкова български символи изпратихме, много съм горд на тази дата. Съпругата ми подари едно драконче, защото беше Годината на дракона, и то беше моят показател кога ще настъпи безтегловността - то висеше на конец и когато има гравитация, виси надолу, а когато е в безтегловност, полита нагоре и така разбирах къде се намирам. Жена ми е моят късмет в живота."

Това сподели вторият български космонавт Александър Александров, който на вчерашния ден събра роднините си на парти в Балкана по повод на 33 години от полета си в Космоса.

Реклама

Пътят на космонавта никак не е бил лек. Майорът е единственият летец по програмата "Интеркосмос", който два пъти се готви за полета.

"Първо бях дубльор на Георги Иванов. За втория полет трябваше аз да съм водещата фигура, но много партийци започнаха да правят номера и се опитаха да ме свалят от програмата. Имаше политически ходове, компромати. За щастие, не успяха. В крайна сметка бях дубльор на предишния полет, завърших аспирантура, бях кандидат на науките, старши научен сътрудник, в отлична физическа форма, бях зам.-директор на Института за космически изследвания, участвах в създаването на програмата за полета и научен ръководител на част от създадената научна апаратура. Брат ми Пламен като летец-изтребител също премина подбора и беше сред четиримата избрани кандидати, но го отстраниха. Двама братя щяха да дойдат много на старата власт", смее се днес Александров и допълва: "Когато си се готвил с години, усещането е болезнено да останеш на земята. Всеки ден минавах по 30 км с тичане, с колело, слагах едни картони на гърдите си под анцуга, едно време нямаше екипи против дъжд и вятър. Тренировките ни бяха свързани със скачане с парашут, в океани, въртяха ни в центрофуги при претоварване над 8G и какво ли не още", спомня си космонавтът.

Българинът прекарва в орбита 10 дни. При отваряне на люка на съветската космическа станция е посрещнат от Владимир Титов и бордния инженер Муса Мандаров, които били домакини на станцията. Снимките, правени в безтегловност, показват, че българинът надува една гайда, която носел със себе си. Наред със скъпото оборудване той качил горе и омурташка сливова.

"Изпихме я, почерпихме се, но то там трудно те хваща алкохолът", смее се Александров. Родните експерименти, проведени в Космоса, са общо 59 на брой, в няколко направления. "България обаче не плати и лев за полета, летяхме безплатно. От 1990 г. всички полети се заплащат" - спомня си космонавтът.

Най-трудно от всичко на Александър Александров му било събличането на скафандъра. "Става през корема и понеже пространството е много малко - единият ляга върху другите двама, екипажът ни беше от трима души, те му помагат, след това те лягат върху него и така, докато успеем да ги свалим и след това да се облечем пак по същия начин. Всичко това е съпроводено с много синини, защото постоянно се удряш върху някой ръб. Скафандърът е много тесен, мястото в спускаемия апарат е малко - ние буквално сме сгънати на четири", допълва космонавтът, който и до днес смята, че единствено безтегловността пречи на масовите полети на човечеството в Космоса.

Реклама
Реклама
Реклама