Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9907939 www.bgdnes.bg

Стоян Андонов, воден гард №1: Да махнем зеления флаг от плажа

В много страни отдавна го няма, останали са жълт и червен

КОЙ Е ТОЙ

Доц. д-р Стоян Андонов е световен шампион по водноспасителен многобой и майстор на спорта. През 1983 г. завършва Висшия институт по физкултура - треньор по плуване и учител по физическо възпитание. От 1985 г. последователно е асистент, ст. асистент и гл. асистент в катедра "Водни спортове" в Националната спортна академия. А от 1994 г. до днес е директор на водноспасителната служба към БЧК. Председател e на Спортен клуб "Водни спортове" в НСА.

- Доц. Андонов, какви са проблемите пред спасителите на плажа за новия сезон?

Реклама

- Винаги в началото на сезона се говори за проблеми, тъй като обикновено са по-малко желаещите да работят. Това е сезонна работа и тя продължава 3-4 месеца. Затова повечето са ученици от горните класове, студенти, учители или хора с професии, позволяващи им да ползват по-големи отпуски. Само че преди няколко години се прие едно изменение в Наредбата за водноспасителна дейност за поетапно разкриване на спасителните постове там, където е възможно. Тоест, ако няма достатъчно туристи през слабите месеци - юни и септември, може с одобрена схема от Министерството на туризма да се разкриват по-малко постове. С това се облекчават концесионерите.

Иначе в България спасители има много повече, отколкото инженери, ако трябва да сравняваме. Много повече от 20 000 са, тъй като спасителната служба съществува от 1964 г. към БЧК. За 57 години, ако сложим средно по 3000 в ранните години, а в последните по около 1500 - това са все хора, които могат да работят. Така че не това е проблемът. Проблемът е в сезонността. Стажът не достига дори и за борсата, затова момчетата работят друго, за да могат да се издържат. Но считам, че няма нищо драматично. Дори миналото лято при този тежък сезон се отбеляза под 100 удавени, което е положителен рекорд за последните 50 години. Бихме могли да кажем, че сме се справили успешно със ситуацията. Надявам се и тази година да е така.

- Ниските заплатили ли са пречка?

- Мисля, че не са основна пречка вече, защото не са и много ниски. На много места заплатите на спасителите са по-високи от тези на учителите. Основната причина е сезонната работа за малко време.

- Ще настоявате ли за глоби за летовниците, които не спазват разпоредбите на водните гардове?

- По наредбата за водноспасителна дейност няма предвидени глоби. И затова гардовете на плажа така са обучени - като видят някой, че не спазва указанията, демонстративно ги предупреждават със свирката, за да може, ако стане после инцидент, да кажат, че са предупредили. И правят всичко възможно да спасят човека, ако после се наложи.

- Трябва ли все пак да има наказания?

Реклама

- Да, защото на практика неизпълнението на нарежданията на спасителя е неизпълнение на нарежданията на служебно лице, което носи отговорност за живота на човека във водата. Повечето институции - МВР, Министерството на здравеопазването, които имат структури и биха могли да налагат санкции, на практика бягат от това задължение.

Мой възпитаник работи няколко сезона в САЩ и разказа за един случай, в който руски турист не се подчинява на нарежданията на спасителите, те казват на старши спасителя, а той уведомява полицията. Излизайки от водата, го арестуват и осъждат по бърза процедура. Освен солидната глоба, която отнася, част от наказанието му е била да се извини на всеки един от спасителите. Така че, като се въведе такава система, ще се дисциплинират плажуващите. Тогава бихме могли да имаме и по-драконовски изисквания към гардовете. Въпреки че и сега, ако се случи нещо, не дай боже, до доказване на противното спасителят е виновен.

- Има ли случай на съден и наказван воден гард?

- Има и наказвани, и осъдени. Винаги когато има смъртен случай, има и следствие. И когато те разпитват като евентуално виновно лице, това е достатъчно за един млад човек да не стъпи втори път на тази работа. Така че у нас законът е малко против спасителите. Дори ако щете, зеленият флаг, който все още съществува у нас, означава едва ли не, че този, който е влязъл във водата, може да прави каквото си иска. Което не е вярно - морето винаги има изненади. В много държави отдавна не съществува зелен флаг, има само жълт и червен.

- Трябва ли и тук да се премахне в такъв случай?

- Зависи. Сложно е. Има наредба, осъвременена преди десет години, която предвиждаше много от нещата, за които говорим сега. Включително обезопасяване на плувните басейни, където сегашната нормативна уредба няма почти нищо описано и на практика спасителят е виновен за всичко.

- Какво се случи с идеята за плажна полиция?

- Нищо. Има много видове полиция в България, но никой не иска и това да й се вмени. Всяко ведомство счита - малко ли са ми другите неща, та и това. Но и тук има решение. Всеки концесионер си има охранителна фирма, която би могла да поеме изпълнението на контрола. На тях са им дадени известни права от закона. Но общо взето, не можем да говорим за проблеми, тъй като на този етап и да има много спасители, кого ще спасяваме? Чакаме туристите от Англия, Русия и другаде да се появят, за да спасяваме някого. Дано не им се налага, разбира се.

- Много ученици и учители ще получат ваучери за безплатно летуване на морето, това ще усложни ли работата ви?

- Да не забравяме, че има и една наредба за ученическия отдих. И сега, като отидат много ученици на даден плаж, трябва да прочетат в разпоредбите организаторите и онези, на които им е хрумнала гениалната идея, че трябва да си намерят спасители, които да отговарят за децата. Не може гардовете от плажа да обезопасяват 100 деца без родители на пясъка. Така че и този проблем може да възникне.

- Дайте някои практически съвети към плажуващите.

- Основно е да се къпят в охраняеми зони със спасители. Никога да не плуват сами в дълбокото, защото вторият може да помогне и да сигнализира за инцидента. Алкохолът е несъвместим с плуването. Без скокове в непознати води и влизане след обилен обяд. Опасно е и гмуркането от не толкова умели плувци.

- Как стои спасителната ни служба в сравнение със света?

- България е на едно много добро европейско ниво по осъществяване на водноспасителна дейност. В пъти сме по-добре от много бивши социалистически страни. А удавянията в Русия на 100 000 души население са 8-9 пъти повече, отколкото в България. Очаквам много добър сезон от гледна точка на спасителите. Дано Господ да е с нас!

Реклама
Реклама
Реклама