Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9948551 www.bgdnes.bg

COVID не плаши кравата Пенка

Показва солиден апетит 

Вече е горда майка на две телета 

Коронавирусът не плаши кравата Пенка.

Напротив, по време на пандемията животното се чувства много добре и показва солиден апетит.

Това разказа пред "България Днес" Иван Харалампиев, стопанин на най-известната крава на Балканите.

През 2018 година ви разказахме за Пенка и тя придоби световна популярност. Изненадващо кравата се оказа на територията на Сърбия. Седмица след като изгубил едно от животните си, Иван получил обаждане от сръбската полиция, че Пенка е намерена в Босилеград. Фермерът се опита да я прибере у дома, но властите поискаха кравата да бъде умъртвена, тъй като е била на територията на държава извън ЕС и може да пренася болести. По това време Пенка е бременна с телето Джон. Историята й разчувства света и след мащабна кампания, в която участва дори Пол Маккартни от "Бийтълс", Пенка беше помилвана.

Реклама

Миналата година Пенка забременява за втори път и вече отглежда второто се отроче. Първото беше кръстено Джон в чест на бившия вече британски евродепутат Джон Флак, благодарение на когото Пенка сега е жива и има поколение.

"Теленцата са в много добро здраве. И те се хранят добре, спокойни са. Докато дишат, и аз съм спокоен. Пандемията не ми се отрази негативно по никакъв начин", каза още пред вестника Харалампиев.

От дълго време стопанинът води тежки бюрократични битки и не може да регистрира животновъден обект. Така най-популярната крава и теленцата й реално нямат дом. Харалампиев призна, че е разочарован от държавата. "Надявам се след изборите някой да ми обърне внимание и да решим проблема, тъй като животните ми нямат дом. Дано някое следващо правителство покаже заинтересованост", сподели Харалампиев.

"Искам да направя обор и да развия това, което цял живот съм работил. Сами виждате обаче, че нещата не стават така, както хората си мислят, че е справедливо да се случат", коментира Харалампиев. По негови думи той често отнася глоби, без да е виновен. Стопанинът дори обмисляше варианта да прехвърли стадото си заедно с Пенка на друг човек, за да не свързват неговото име с животните и да саботират всяко действие.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама