Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9962792 www.bgdnes.bg

Командарев с филм за герои с трансплантации

Положението с донорството е все по-лошо, а бройката на чакащите расте, казва режисьорът

"Основно човешки истории ще видите във филма ми за трансплантациите, който вече снимах и есента ще излезе на бял свят. Не искам предварително да му правя реклама, но смятам, че се получи добре".

Реклама

Това сподели пред "България Днес" режисьорът Стефан Командарев, който в лентата си разказва истински истории за трансплантирани. Филмът започва с шампиона по плуване от Игрите за трансплантирани - Георги Пеев, който живее с присадени сърце и бъбрек. Екипът проследява тренировките му, дори изкачването на Пеев до Мусала, както и истински герои, които чакат повече от 15 години за органи.

В лентата режисьорът снима и популярния проф. Платиканов, който е приел донорството като кауза и е голям фен на музиката.

"Има група, албум и ще използваме вероятно част от музиката им за саундтрака на филма", надяват се от екипа на Командарев.

Филмът "хваща за гърлото" с истории за хора с "изкуствено сърце" - машина на батерии с маркучи, свързани с тялото им. С нея живеят и се движат навсякъде, надявайки се на чудото. "Тези хора са наблюдавани цял живот и пият лекарства всеки ден, но са герои", смята режисьорът.

В лентата не е подминат и споменът за първата трансплантация на сърце в Източна Европа, направена от покойния проф. Александър Чирков през 1986 г. 15 години преди това в далечната 1969 г. е и първата трансплантация на бъбрек у нас.

За съжаление през миналата година направените трансплантации са само 5-6 за разлика от Германия и Испания, когато само за часове са направени повече от 30. Освен това България е на последно място в класацията на Европейския съюз за реализирани донорски ситуации. Както споделят от екипа на Командарев: "На входа на операционната на най-голямата клиника по трансплантация във Виена пише: "Бог се интересува от душите ни, не от органите". За България обаче ситуацията е на светлинни години от "белия свят".

Филмът е финансиран от Националния филмов център, а копродуцент е БНТ.

Реклама
Реклама
Реклама