Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9973260 www.bgdnes.bg

Опашки пред пунктовете за преглед на колата

Остават 2 дни до екостикерите и по-високата цена 

Возилата с газови уредби ще бъдат тествани само за вредните емисии от бензина 

Дълги опашки се извиват пред пунктовете за технически преглед на леки автомобили, показа проверка на "България Днес".

Реклама

Причината е, че остават само 2 дни до въвеждането на екостикери за вредни емисии и все още пунктовете работят на старите цени за технически преглед. Очакванията са от понеделник да има поскъпване на дейността с поне 5 лева на превозно средство. Ако преди 12 юли преминете преглед, то няма да се налага да слагате екостикер поне още една година, когато е следващият преглед на колата. Хитрината е осъзната от мнозина шофьори и затова през последните дни има засилен пункт пред някои от 1100-те пункта в страната.

Все повече неясноти отпадат около категоризиране на автомобилите в битката с мръсния въздух.

"Автомобилите с газови уредби ще получат екостикер на база на работата на бензиновия двигател. Това означава, че когато минават годишния технически преглед, трябва да работи само бензиновият двигател, за да се измерят отработените газове", коментира Александър Костадинов от Асоциацията на автомобилните производители.

Освен оскъпяване на прегледа се очаква и да е по-голяма неговата продължителност, тъй като ще има допълннителни дейности по замерване на емисиите.

Както "България Днес" писа, екoлoгичнитe групи щe ca пет, кaтo в нaй-виcoкaтa пoпaдaт само eлeктричecкитe и хибриднитe коли. Автомобилите ще бъдaт рaздeляни нa бaзaтa нa двa критeрия: гoдинaта нa прoизвoдcтвo и кoнкрeтни измeрвaния зa врeднитe eмиcии пo врeмe нa тeхничecкия прeглeд.

В пeтa групa пoпaдaт eлeктрoмoбилитe, вoдoрoднитe aвтoмoбили и хибридитe c кaбeл зa зaрeждaнe - caмo плъгин хибридитe. В четвърта група са дизелови и бензинови автомобили, произведени след 2009 година. В трета група са возилата, които са преди 2009 година. В последни две групи, които се водят най-замърсяващи, има сериозна разлика. Във втора са дизеловите коли преди 2007 г., а при бензиновите - преди 1998 г. В ниската категория влизат дизелови возила преди 2002 г. и бензинови преди 1996 г. Това са и возилата, които най-вероятно няма да се допускат в централната част на големите градове.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама