Реклама
https://www.bgdnes.bg/evro%202024/article/18293697 www.bgdnes.bg

Иличич пребори депресията: Смъртта на съотборник и COVID-19 почти съсипват играча

Елица Младенова

наш пратеник в Германия

Йосип Иличич със сигурност има една от най-трогателните истории на Евро 2024. Словенецът успя да пребори тежка депресия и здравословни проблеми, за да стигне до осминафинал срещу Португалия на първенството на Стария континент.

В мача на тима му срещу Англия имаше емоционален момент през второто полувреме. 36-годишният Иличич влезе като резерва в 75-ата минута и заедно с колегите си успя да запази равенството. Така помогна тимът за първи път в историята си да се класира на 1/8-финал на европейско първенство. След мача имаше сълзи в очите на играча. Съотборниците му радостно го прегръщаха. А Деклан Райс, най-добре платеният англичанин, се обърна към него при първата появила се възможност, за да му каже колко много го е вдъхновила историята му.

Реклама

Причината? Иличич успя да се пребори с физически и психологически проблеми. Той изигра първия си официален мач за Словения от 955 дни насам.

Иличич прекара голяма част от кариерата си в Италия. Особено успешен беше престоят му в "Аталанта" (2017-2022). Но нападателят трябваше да се справи с тежка депресия. Трагичната смърт на бившия му съотборник Давиде Астори го събори. Появява се постоянен страх от внезапна смърт.

"Мислех, че няма да се събудя сутрин и да видя отново семейството си", споделя Иличич пред "Скай Спортс Италия".

Тъкмо започва да се съвзема и идва пандемията от коронавируса. Тя го запраща обратно на дъното. Първо изкарва COVID-19 много тежко, което отваря множество здравословни проблеми. Освен това нападателят е в Бергамо - едно от най-пострадалите места от разпространението на вируса. Хиляди губят живота си в града. Заради всичко това той многократно отсъства за дълги периоди от време от игра. Накрая прекрати договора си с "Аталанта" по взаимно съгласие през 2022 г. Сега той играе у дома за "Марибор".

Джожо, както наричат футболиста в Словения, не беше играл за страната си от октомври 2021 г. В началото на годината се проведоха първите разговори между селекционера Матиаж Кек и Иличич за завръщане в националния отбор. През май той бе повикан в разширения състав за европейското първенство.

При обрата в приятелския мач срещу Армения (2:1) Иличич заби топката в мрежата три минути след като влезе в игра. След това креативният нападател оцеля след съкращаването на отбора и е част от тима на Евро 2024.

Реклама

Тъй като Иличич не изигра никаква роля в квалификациите, той символично носи номер 26, Като "последен" играч. "Да съм тук, означава много за мен", обяви нападателят.

Излиза срещу "Ботев" (Пд)

След европейското първенство Йосип Иличич бързо ще трябва да се пренастрои на клубна вълна, и то при отпадане на Словения преди 11 юли. Нападателят ще се изправи срещу носителя на Купата на България "Ботев" (Пд). Неговият "Марибор" среща "жълто-черните" в първия кръг на Лига Европа. Жребият реши "канарчетата" да са домакини на 11 юли, а словенците приемат реванша на 18-и. Ако Иличич и компания сътворят сензация срещу Португалия, той почти сигурно ще пропусне мачовете с "Ботев".

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Четете още

Съдийка се съблича за Италия: Скандалната Диана ди Мео облещи дупе, показа интимна татуировка

Съдийка се съблича за Италия: Скандалната Диана ди Мео облещи дупе, показа интимна татуировка

Наско Сираков гледа Евро 2024 от Гърция

Наско Сираков гледа Евро 2024 от Гърция

Иберийската тайна на Евро 2024: Чист кислород дава мощ на испанците

Иберийската тайна на Евро 2024: Чист кислород дава мощ на испанците

Митът за германската точност загина (репортаж от Евро 2024)

Митът за германската точност загина (репортаж от Евро 2024)

Реклама
Реклама
Реклама