Реклама
https://www.bgdnes.bg/evro%202024/article/18374200 www.bgdnes.bg

Смъртни заплахи за рефера на Англия и Нидерландия

Елица Младенова,

наш пратеник в Германия

Интересна среща ще има днес на терена в Дортмунд по време на мача на Англия с Нидерландия. Реферът Феликс Цвайер ще се изправи очи в очи с човека, заради когото бе пред отказване преди време. Това е звездата на "трите лъва" Джуд Белингам.

През 2021 година Цвайер е назначен за главен съдия на дербито между "Борусия" (Дортмунд) и "Байерн" (2:3) също на "Сигнал Идуна Парк".

Реклама

Изявление по телевизията направи особено голям фурор тогава.

"Вие давате най-големия мач в Германия на съдия, който вече е уреждал мачове. Какво очаквате?", беснееше 18-годишният Белингам, който носеше екипа на "Борусия". Причината бе отсъдената за баварците дузпа, с която спечелиха мача.

В резултат на това Цвайер получи купища смъртни заплахи, поради което си взе почивка от съдийството. Обмисляше дори да прекрати кариерата си. На 13 февруари 2022 г. реферът най-накрая се завърна в двубоя от Втора дивизия между "Хановер 96" и "Дармщат" (2:2).

След скандала Германскит футболен съюз глоби Белингам с 40 000 евро, но англичанинът избегна наказание да не играе в мачове.

През април 2022 г. Цвайер се върна към тежкия момент при гостуването в спортно предаване.

"Бих искал да разбера защо направи това и откъде идва. Не мисля, че той има много тясна връзка със събитията от 2004 г. Ето защо исках да говоря с него", споделя реферът.

Разговор между тях така и не се е състоял.

Като асистент Цвайер е замесен в огромния скандал със залагания и уредени мачове около рефера Робърт Хойзър през 2004 г. През май 2006 г. спортният съд на германския съюз го изхвърли за шест месеца. Той всъщност не ръководи срещи почти 16 месеца поради продължаващото по това време производство, от края на януари 2005 г. до присъдата през май 2006 г.

Реклама

Цвайер е обвинен от спортния съд, че е приел 300 евро от Хойцер за целите на манипулиране на мача. Осен това не е съобщил за манипулацията на двубоя, за която е знаел от доста време. По това време спортният съд не намери доказателства, че Цвайер действително е взел решения, които са в противоречие със спорта, с намерението да манипулира. Свидетелските му показания в началото на 2005 г. се разглеждат като "решаващ фактор за разкриването на скандала със залаганията и манипулирането" и имат "значително смекчаващ ефект върху наказанието".

Сега Цвайер реферира за четвърти път на европейско първенство и получи наряд за един от най-важните мачове - полуфинала на Англия с Нидерландия. Това от своя страна означава, че няма шанс да свири мача за титлата на "Олимпиащадион" в неделя. Преди това берлинчанинът беше съдия на осминафинала на нидерландците с Румъния (3:0), както и на мачовете от груповата фаза Италия срещу Албания (2:1) и Турция срещу Португалия (0:3).

"Безотговорно към всички! Просто демонстрация на сила отвън и отвътре (ние решаваме) - независимо от представянето/миналото. Лудост!", пише бившият съдия Мануел Графе в социалката "X" по повод назначението на Феликс за полуфинала.

Бившият германски топрефер е един от най-големите критици на Цвайер.

В Англия също преобладава враждебно отношение към рефера. На Острова се страхуват от реваншизъм - не само към Белингам, но и заради ситуацията с Антъни Тейлър при отпадането на Германия на четвъртфиналите.

"Трябва да уважаваме УЕФА, без значение кого изберат за рефер. Ние се концентрираме върху играта и не се тревожим много за съдиите. Това няма да има значение за нас", опита да замаже ситуацията Люк Шоу.

Въпреки това феновете и медиите в Англия не спират да коментират назначението на Цвайер. И то никак не дружелюбно.

Четете още

Блондинка командва на пейката на Испания

Блондинка командва на пейката на Испания

Джак Грийлиш чака наследник

Джак Грийлиш чака наследник

В Португалия "обезглавиха" Жоао Феликс

В Португалия "обезглавиха" Жоао Феликс

Стоичков надъхва Мбапе, после и Испания

Стоичков надъхва Мбапе, после и Испания

Реклама
Реклама
Реклама