Реклама
https://www.bgdnes.bg/evro%202024/article/18393618 www.bgdnes.bg

Легендарният рефер Любе Спасов: Съдиите бутат немощна Англия на Евро 2024

Нямаше никаква дузпа за британците срещу Нидерландия, категоричен е и легендарният български арбитър Любе Спасов

Един от най-слабите финалисти на европейски първенства в цялата история на футбола, отборът на Англия, ще срещне Испания в неделя в спор за титлата!

Реклама

Това е мнението, което обединява огромна част от специалисти и обикновени привърженици след поредното скандално съдийство в полза на британците на Евро 2024. Англия спечели полуфинала срещу Нидерландия с 2:1. Но дузпата, която Хари Кейн получи, за да изравни резултата, накара дори бившия защитник на "трите лъва" Гари Невил да се изчерви от срам.

"За мен това не е дузпа - коментира Невил по ITV. - Няма как това да е дузпа. Защитникът на Нидерландия Дъмфрис просто протяга крак, за да блокира изстрела. Не, за мен това не е дузпа."

Очаквано селекционерът на Нидерландия Роналд Куман беше бесен. "Това не е дузпа - категоричен е Куман. - Вече не можем да играем нормално. ВАР убива футбола."

Впоследствие след късен гол на резервата Оли Уоткинс Англия победи с 2:1, но не успя да убеди никого, че заслужава да бъде на финал.

"България Днес" се свърза с легендарния наш рефер Любе Спасов, който е с огромен опит в международни мачове на високо равнище.

Реклама

"Скандалното съдийство избута "трите лъва" до финала - категоричен е Спасов. - Нямаше дузпа за Англия срещу Нидерландия. Наказателен удар се отсъжда, когато се използват непозволени средства. В случая Дензъл Дъмфрис се опита да блокира удара на Кейн. Това решение на съдията беше несправедливо спрямо "лалетата".

Любе Спасов се върна и към 1/8-финала на Англия срещу Словакия, когато бяха дадени и скандалните 6 минути продължение. "Англичаните владееха топката, но я държаха само в тяхната половина - коментира Спасов. - Пресата на словаците не ги остави да разиграват опасно и в края незаслужено вкараха победния гол."

Според бившия международен арбитър друга фатална грешка на реферите е неотсъждането на дузпа за Германия срещу Испания. Тогава Кукурея беше разперил ръката си встрани и с нея блокира сигурен гол за немците.

"ВАР сгреши и в тази ситуация - категоричен е Любе Спасов. - Това можеше да промени коренно събитията в турнира. Заради това не харесвам тази система ВАР. Тя само съсипва футбола. Възмутен съм от съдийството на това европейско. Опитват се да наложат различни правила на играта. Всеки рефер има свой метод на отсъждане в спорни ситуации, а не както е писано в правилника. Организацията на турнира е слаба, стюардите допускат прекалено много запалянковци да нахлуват на терените. Футболът, който виждаме, не е на това ниво, което очакваме. Големите отбори разочароваха с представянето си. Футболистите не спират да падат на терена при всеки допир. По време на целия турнир симулират и се вайкат при всяко съприкосновение с противника. Англичаните например по такъв начин подтикват реферите да свирят в тяхна полза. Същото ще видим и на финала в Берлин. За мен това е грозен футбол. Дори и младата звезда на "Ла Фурия" Ламин Ямал също пада на земята, когато бъде леко докоснат."

Прогнозата на Любе Спасов за финала?

Испания ще надвие "съдийската" Англия и ще триумфира с трофея на Евро 2024!

Четете още

Англия е на втори пореден еврофинал!

Англия е на втори пореден еврофинал!

Благой Георгиев: Англия на полуфинал е престъпление срещу футбола

Благой Георгиев: Англия на полуфинал е престъпление срещу футбола

Реклама
Реклама
Реклама