Реклама
https://www.bgdnes.bg/evro%202024/article/18399272 www.bgdnes.bg

Пикфорд си сменя фамилията заради подигравки

Баща му маха букви от името им, когато вратарят е ученик

Англия е на втори пореден финал на европейско първенство. Един от играчите с най-голяма заслуга за достигането до мача за титлата в Берлин е вратарят Джордан Пикфорд. Стражът е титуляр за "трите лъва", откакто направи скок от отбора до 21 години в първи състав.

Понякога героите трябва да бъдат спасени и в този случай бащата на Пикфорд го отървава от подигравки в училище като дете, правейки законова промяна на името му. Родителят сменя една буква от фамилията си. Джордан Пигфорд, както е роден, променя "g" на "ck". Ход, спестил купища подигравки на малкия Джордан, Нещо, на което баща му е подложен години наред.

Реклама

ПиГфорд буквално означава "свински брод". Мястото, където прасетата пресичат реката. Фактът, че във фамилното име има думата "прасе", коства много проблеми на бащата на вратаря. Затова той избира да направи правна промяна.

ПиКфорд е ексцентричен вратар, който обича да прави нещата по различен начин. Въпреки това той вдъхва доверие на селекционера Гарет Сутгейт, за когото е безспорният номер едно на вратата. Джордан е несменяем титуляр, въпреки че е играч на "Евертън", далеч от светлините на прожекторите на големите клубове от Висшата лига. Въпреки това никой не успя да го победи в битката за вратата на Англия - Рамсдейл, Поуп или Хендерсън.

Пикфорд вече е четвъртият вратар с най-много чисти мрежи от всички играчи в историята на европейските първенства. Пред него са легендите Икер Касияс, Едвин ван дер Сар и Джиджи Буфон.

Англичанинът обобщи кариерата си в Англия до момента като "запомняща се" по време на интервю след победата над Швейцария и даде оценка 10 от 10, когато го попитаха колко му харесва изпълнението на дузпи.

"Много се радвам за него наистина. Никога не съм мислил, че ще играe за Англия", каза дядо му ПиГфорд за ПиКфорд през 2018 година.

Вратарят вече спаси четири от 14-те дузпи, с които се сблъска на големи турнири. Това е двойно повече от всички предишни вратари на Англия между 1990 и 2012 г. Но не божествената намеса или късметът движат успеха на Пикфорд, а психологията и подготовката.

Реклама

Бившият му учител по физическо Алън Фишър разкри как експлозивността на Пикфорд го кара да процъфтява в ситуации на дузпи. Той работи в католическото училище "Сейнт Робърт" във Вашингтон, което Пикфорд посещава от 7 до 11 клас

"Огнената му личност определено излиза наяве - заяви учителят. - Това е, от което се нуждаеш като вратар, за да хванеш топката."

Увереността, която Пикфорд излъчва, е нещо, което го следва от детството му.

"Той искаше да бъде по-добър от хората около него или от другия отбор. Винаги беше в началото на опашката за вечеря и му беше даден прякорът Спиди (от speed - скорост, б.а.). Беше много експлозивен и много бързо се справяше с нещата", казва г-н Фишър.

В училище играел в халфовата линия.

"Подаването му беше наистина добро и той вкарваше голове - спомня си преподавателят. - Беше добър, твърд и мръсен на моменти. Щеше да направи всичко, за да спечели. Трябваше да го извадя в последния му училищен мач на 16. Той не беше много доволен от това. Но реферът ми каза "Ако не го смениш, ще трябва да го изгоня". Пикфорд имаше тази неистова воля за победа и разбира се, това е точно това, от което Англия има нужда в момента."

Жени се по дънки за ученическата си любов

В училището Джордан среща и любовта на живота си - съпругата му Меган, която е тартор на половинките на Евро 2024.

"Меган беше прекрасно момиче, а майката на Джордан беше секретарка в училището в продължение на много години. Те му оказаха страхотна подкрепа", обяви Фишер.

Джордан среща Меган на 14. Тя продължава да учи в университета Съндърланд, докато Пикфорд играе в по-ниските лиги. Двойката се мести в Чешър след трансфера му за 30 милиона от "Съндърланд" в "Евертън" през 2017 г. Женят се през март 2020 г. в обикновено деловодство. Вратарят е с чифт скъсани дънки и бейзболна шапка, а Меган в блуза в цвят слонова кост.

Рая висял от лостовe, за да порасне

В момента Давид Рая е безспорен титуляр в "Арсенал". В испанския национален отбор той може да е близо до европейска титла, дори и да е резерва на Унай Симон.

С 1,83 метра Рая заедно с Кейлор Навас беше най-ниският вратар в последното издание на Висшата лига. Това не му попречи да спечели "Златната ръкавица" - награда за вратаря, който има най-много мачове без допуснат гол.

На 15-годишна възраст Рая подписва с "Блекбърн". На 19 години е даден под наем на "Саутпорт" за три месеца. Именно там треньорът му намира интересно решение за ниския му ръст: да виси от лостове на тавана, за да види дали може да се разтегне! Това определено не дава резултата. Но качествата на Рая, както и силата му на разпределение му донесоха преминаване в "Брендфорд".

Междувременно кариерата му вече направи нов скок напред. Рая е финалист от Евро 2024 и "Арсенал" активира клаузата за закупуването му на стойност 30 млн. евро. И ако Рая е малък на ръст, кариерата му вече е на висоти, които малцина могат да достигнат.

Четете още

Легендарният рефер Любе Спасов: Съдиите бутат немощна Англия на Евро 2024

Легендарният рефер Любе Спасов: Съдиите бутат немощна Англия на Евро 2024

Решен ли е вече финалът на Евро 2024?

Решен ли е вече финалът на Евро 2024?

Вижте най-поскъпналите играчи на Евро 2024

Вижте най-поскъпналите играчи на Евро 2024

В Англия готови с парад и прием за титлата

В Англия готови с парад и прием за титлата

Реклама
Реклама
Реклама