Реклама
https://www.bgdnes.bg/evro%202024/article/18411909 www.bgdnes.bg

УЕФА променя ВАР след Евро 2024

*Куп гафове белязаха големия футболен форум

*Модерната технология се превърна в посмешище

Начинът, по който се използва технологията за видеоасистенция във футболното съдийство, ще бъде променен след Евро 2024. УЕФА е подложена на огромен натиск най-после да оправи кашата с правилата и да въведе ред, защото в решаващи моменти реферите се провалиха с гръм и трясък. Повечето футболни анализатори са на мнение, че европейската футболна централа няма да признае публично катастрофата с ВАР, но със сигурност ще направи всичко възможно да върне поне малко от авторитета на арбитрите.

Тази теза се подкрепя от начина, по който беше замазан гафът на англичанина Антъни Тейлър, който не свири чиста дузпа за Германия в продълженията на четвъртфинала срещу Испания. Очевидната игра с ръка на Кукурея в собственото му наказателно поле, с която защитникът спря летящата към вратата топка, дори не беше прегледана от ВАР! След разразилия се скандал от УЕФА обясниха, че реферът правилно разчел ситуацията и постъпил според инструкциите, получени от всички арбитри преди шампионата. Тейлър тихомълком беше отстранен от Евро 2024 - интересно защо, след като според официалната оценка на УЕФА се е справил толкова блестящо. 

Реклама

Начинът, по който Англия, най-слабият финалист в историята на всички европейски първенства, беше добутан до мач за титлата, е не по-малко скандален. На осминафинала британците губеха с 0:1 от Словакия след изтичането на редовното време. Но реферът Халил Умут Мелер нареди шестминутно продължение, което беше много повече от това, което се дава в подобни мачове. Изравнителен гол в последните секунди и още едно попадение в продълженията пратиха англичаните напред.

На полуфинала срещу Нидерландия футболистите на Гарет Саутгейт имаха нужда от фалшива дузпа, за да изравнят за 1:1, нещо, което възмути дори английския коментатор на ITV Гари Невил. След нов гол след края на редовното време Хари Кейн и компания се добраха до финал срещу Испания, който се игра късно снощи. Случайно или не, и англичаните, и испанците стигнаха до мача за титлата след очевидни съдийски гафове.

След финала на Евро 2024 футболният свят очаква реакцията на УЕФА.

Четете още

Легендарният рефер Любе Спасов: Съдиите бутат немощна Англия на Евро 2024

Легендарният рефер Любе Спасов: Съдиите бутат немощна Англия на Евро 2024

По 10 000 евро на мач за съдиите на Евро 2024

По 10 000 евро на мач за съдиите на Евро 2024

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама