Реклама
https://www.bgdnes.bg/evro%202024/article/18455085 www.bgdnes.bg

Евро 2024 в цифри: Роналдо на шесто първенство, Диего Коща хваща три дузпи

Евро 2024 приключи в Берлин на 14 юли. Испания беше коронясана като новия европейски шампион. Поглеждаме назад към ключовите числа на турнира.

0

Белгия вече участва в осем елиминационни мача на финалите на европейско първенство, но никога не е играла продължения в нито един от тях.

Реклама

1

Румъния оглави група "Е", а Украйна завърши наравно в мач на европейско за първи път. Дания продължи след груповата фаза на два последователни турнира за сефте. Словения и Грузия стигнаха до фазата на елиминациите, Испания завърши груповата фаза, без да допусне гол, а Англия стигна до финала на голям турнир извън собствената си страна - всичко това за първи път. "Трите лъва" бяха и първият отбор, който стигна до финал на европейско първенство, след като изоставаше на осминафиналите, четвъртфиналите и полуфиналите.

2

Голът на Франсиско Консейсао за Португалия го вкара в елитен клуб от бащи и синове, които са се разписвали на европейско първенство. Родителят му Серджо Консейсао вкара на Евро 2000. Единственото друго дуо баща-син, което е отбелязало гол на финали, е от Италия. Това са Енрико Киеза (1996) и Федерико Киеза (2020).

3

Диого Коща стана първият вратар, спасил три удара при изпълнение на дузпи на европейско първенство. Той е и единственият страж, който не допусна да му вкарат нито една дузпа на осминафинала със Словения. Междувременно действащите шампиони Италия бяха отстранени в 1/8-финал на последните три първенства (Италия 2024, Португалия 2020 и Испания 2016). Гарет Саутгейт стана третият треньор, достигнал два финала на европейско след Хелмут Шьон и Берти Фогтс.

4

Испания стана първата страна, спечелила европейската титла четири пъти.

5

Германия победи Шотландия с 5:1, за да стане първият отбор, вкарал пет гола в начален мач след първото европейско първенство през 1960 г. Тогава Югославия побеждава Франция с 5:4. Хари Кейн стана петият играч, който е отбелязал в повече от един полуфинал, след Валентин Иванов, Виктор Понеделник, Драган Джаич и Кристиано Роналдо.

Реклама

6

Роналдо стана първият играч, участвал на шесто европейско първенство. Дебютът му бе през далечната 2004 г. Роналдо подобри и рекорда си за най-много мачове на финалите (30). На възраст 39 години и 151 дни постави ново върхово постижение за най-възрастния играч, вкарал при дузпи на европейско. Роналдо не успя да добави към рекордните си 14 гола на финали. Така швейцарецът Джердан Шакири е единственият европейски играч, вкарал гол на всеки от последните шест големи турнира (европейско и световно).

7

Испания спечели седем последователни мача на Евро 2024. Никой отбор не е постигал това в историята на финалния турнир, без да се налага изпълнение на дузпи.

8

Испания и Италия се срещнаха за рекорден осми път на европейско първенство. Това беше и петият пореден шампионат, в който двата отбора се изправят един срещу друг. Германия спечели първия си мач за рекорден осми път.

9

Франция не е печелила последния си мач от групата в нито един от последните си девет големи турнира. За последно победи Того с 2:0 на световното първенство през 2006 г. Девет от 12-те гола на Микел Оярзабал за Испания са дошли, след като е бил резерва. Така стана и на финала.

11

Албания стана първият отбор, отбелязал гол срещу Италия в първото полувреме на мач в груповата фаза от 2008 г. насам, слагайки край на серия от 11 двубоя.

12

Дани Карвахал и Начо станаха 11-ият и 12-ият играч, които печелят европейското първенство и Шампионската лига през една и съща година.

13

Н'Голо Канте постави рекорд за най-много изиграни мачове в историята, без да е в губещия отбор при победата на Франция над Португалия. Саутгейт стигна финала, след като не загуби нито един от 13-те си мача на европейско като треньор (с изключение на изпълнение на дузпи). Това е най-дългата подобна поредица за селекционер в историята. Тя бе спряна от Испания на финала. 

15

Испания вкара 15 гола. Така подобри собствения рекорд от Евро 2020 и този на Франция от 1984 г. - 14 попадения.

16

Испанският тийнейджър Ламин Ямал влезе в историята като най-младия играч, играл на европейско първенство. Той бе титуляр при победата на "ла фурия" над Хърватия с 3:0 на възраст от 16 години и 338 дни. След това стана най-младият голмайстор в историята в полуфинала срещу Франция 24 дни по-късно. Също и най-младият играч, участвал във финала. Това стана един ден след 17-ия му рожден ден.

18

Германецът Мануел Нойер записа своят 18-и мач на европейско първенство. Така подобри предишния рекорд за вратар, поставен от италианеца Джанлуиджи Буфон (17).

19

Арда Гюлер от Турция стана най-младият играч, отбелязал гол при дебюта си на европейско. Той се разписа срещу Грузия на 19 години и 114 дни. Така подобри предишния рекорд на Роналдо с 14 дни.

20

Английският халф Джуд Белингам стана най-младият играч, участвал на две европейски - на 20 години и 353 дни.

22

Букайо Сака (22 години и 313 дни) стана най-младият играч, участвал в два финала на европейско първенство. Той подобри рекорда на Ули Хьонес (24 години и 167 дни) от 1976 г.

23

Недим Байрами даде преднина на Албания в началото на Евро '24 срещу Италия след 23 секунди игра. Така счупи предишния рекорд за най-бърз гол, принадлежащ на руснака Дмитрий Кириченко (67 секунди). Освен това унгарецът Доминик Собослай (23 години и 234 дни) стана най-младият играч, който е капитан на отбор на европейско.

27

Нито един от последните 27 мача на Чехия на европейско първенство не е завършил без гол.

29

Грузия стана 29-ата страна, достигнала до елиминациите. Техният вратар Гиорги Мамардашвили направи 29 спасявания в четирите им мача - с 11 повече от всеки друг вратар в турнира.

36

Германецът Юлиан Нагелсман (36 години и 327 дни) стана най-младият треньор, ръководил отбор на европейско първенство. Той изпревари бившия селекционер на Словения Сречко Катанец с шест дни. Килиан Мбапе достигна максимална скорост от 36,5 км/ч - най-бързият от всички играчи на финалите.

38

Когато Лука Модрич (38 години и 289 дни) вкара срещу Италия, капитанът на Хърватия счупи рекорда на бившия нападател на Австрия Ивица Вастич за най-възрастния голмайстор на европейско първенство. Испанецът Хесус Навас (38 години и 231 дни) стана най-възрастният полеви играч, който играе на полуфинал на европейско или световно първенство.

41

Защитникът ветеран от Португалия Пепе стана най-възрастният играч на европейско първенство. Това стана по време на победата на неговия отбор с 2:1 над Чехия. След това продължи своята забележителна серия срещу Турция, Словения и Франция. Направи това на 41 години и 130 дни.

50

Равенството между Нидерландия и Франция в груповата фаза сложи край на поредица от 50 финални мача на европейско, в които беше отбелязан гол. Предишното 0:0 беше Англия срещу Шотландия на ЕВРО 2020.

64,8

Португалия имаше средно 64,8% притежание на топката в своите пет мача на финалите. Никоя друга страна не успя да я владее повече от 60%.

91,2

Процентът на завършени пасове на Германия от 91,2 беше най-високият от всички 24 отбора на финалите.

100

Попадението на Кевин Чобот за Унгария срещу Шотландия в 100-ата минута беше последният отбелязан гол в редовното време в историята на европейските първенства.

Четете още

Най-шантавите прически на Евро 2024

Най-шантавите прически на Евро 2024

Ето ги провалите на Евро 2024

Ето ги провалите на Евро 2024

Бой, бира и танци пред Бранденбургската врата (видео и снимки)

Бой, бира и танци пред Бранденбургската врата (видео и снимки)

Лудост! 93 000 евро за билет за финала на Евро 2024

Лудост! 93 000 евро за билет за финала на Евро 2024

Реклама
Реклама
Реклама