Реклама
https://m.bgdnes.bg/evro%202024/article/18569441 www.bgdnes.bg

Гордият татко на Десислава Ангелова - Венелин Георгиев, пред "България Днес": Деси заслужава медал!

Изключително е отдадена на спорта, тренира и след края на заниманията, казва треньорът на българката Адриан Ангелов

Мартин ХРИСТОВ

Кристиан ИВАНОВ

Цяла България днес ще се моли за Десислава Ангелова, която в 11,18 ч. на Олимпиадата в Париж може да поеме към своето място в историята на родния спорт! В този час Деси ще се състезава на финала на скиф и надеждите са, че ще успее да се пребори за медал.

Реклама

"Всички в семейството се молим на Бог Десислава да донесе медал за България!"

Това сподели пред "България Днес" бащата на Десислава Ангелова - Венелин Георгиев.

"Чухме се с Деси след полуфинала и тя беше по-радостна и щастлива от всякога - разказа гордият татко. - Чувства се добре в Париж. Няма никакви оплаквания от обстановката. С майка й Александра сме на седмото небе от щастие и с нетърпение чакаме финала. Деси заслужава да спечели медал след всичките тези години на труд и лишения. Човекът, който запали дъщеря ми по този спорт, е моят приятел Теодор Тонков. Тедо е бивш гребец. По това време Деси беше на 12 години и ние живеехме в Плевен. Като момиче тя първо тренираше триатлон, но Тедо видя, че има и всички нужни данни за гребането. Така започна да я тренира. През всичките тези години Тедо е непрестанно до нея, за което съм му благодарен. От 8 години Деси се състезава за гребен клуб "Академик" (София). В "Академик" Румяна Нейкова и Георги Белобрадов се грижат за нея. Чувства се страхотно в клуба и ето че резултатите са налице."

Треньорът на Деси - Адриан Ангелов, не е изненадан от успеха на своята състезателка.

"Не съм учуден, че Десислава стигна до финала - заяви Ангелов пред "България Днес". - В подготовката си тя е изключително сериозна. Не спира да тренира и след като сме приключили заниманията за деня. Иска още и още. Деси дава максимума от себе си на всяко състезание. Миналата година беше на финал на световно първенство. По този начин спечели квотата си за Игрите. Аз съм заедно с нея в Париж и виждам, че е максимално е концентрирана за финала. Всички вярваме, че Десислава може да спечели медал от Игрите. Изключително съм горд с нея, за мен е привилегия да й бъда треньор. След полуфинала беше много радостна. Дано нейната отдаденост към спорта и целият положен труд да бъдат възнаградени!

Какъв беше пътят на Десислава Ангелова до финала? Българката финишира трета в първия полуфинал на 2000 метра с време от 7:27:16 минути. Ангелова се движеше пета в началото на състезанието, но постепенно увеличи оборотите. Успя да изпревари представителките на Узбекистан и на Швейцария, които се конкурираха за третата позиция, даваща право на участие във финала. По този начин 26-годишната гребкиня ще спори за титлата още в олимпийския си дебют. Екипът на "България Днес" пожелава на Десислава да чуе родния химн от почетната стълбичка в Париж след финала!

С теб сме, Деси!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама