Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/13815164 www.bgdnes.bg

Жеката си тръгна с усмивка

Изпращаме големия голмайстор на стадион "Васил Левски"

България така и не разбра какъв футболист имаше.

През календарната 1968 година Петър Жеков вкарва общо 84 попадения. За сравнение - най-доброто постижение на Меси е 79 гола в един сезон. Жеката печели "Златната обувка" за най-добър голмайстор в Европа през 1969. Но това не е достатъчно, за да бъде избран за Футболист №1 на родината, през този сезон за най-добър в България е посочен Христо Бонев. Въпреки това Жеката не се обиди на спортните журналисти, както постъпиха други играчи.

Жеката беше от друга категория. Безкрайно честен, винаги казваше какво мисли, дори тогава, когато това му създаваше врагове. Просто бат' Петьо беше по-голям от тях. Говореше с чувство за хумор и неподправена обич към футбола и към живота. Последният му разговор с репортер на "България Днес" беше само десетина дни преди да си тръгне от този свят и бате Петьо говори с усмивка. Беше от тези, които можеш да ги слушаш с часове. "Как си, бат' Петьо", питам го по телефона в първите дни, когато паниката заради коронавируса парализира държавата, а хора с военни униформи сипеха апокалиптнични заклинания от телевизионния екран. "Добре съм, мойто момче, аз тоя вирус съм го карал преди няколко години - вика Жеката. - Сега ще ти разправям. Не се чувствах добре и ме приеха в болница, а там още четирима като мене. На сутринта - единия го изнесоха - умрял. На втория ден, още един го изнесоха с краката напред. После и третия, и той замина. Останахме само аз и още един жив. Викам: "А, не, махам се оттука, че иначе жив няма да изляза. И избягах от болницата. От тогава съм си много добре."

Реклама

Доброто настроение беше запазена марка на Жеков, беше майтапчия и пазеше в спомените безброй забавни случки. Една от тях е свързана със съперника на терена Георги Аспарухов-Гунди и споделена пред "България Днес".

Историята е от края на 60-те години. Жеков и Аспарухов са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска". На същата улица негови комшии са Димитър Пенев и актьорът Стефан Данаилов. Звездите на ЦСКА и "Левски" често се срещат край хотела, след което заедно се отправят към националния стадион за поредното събиране на представителния отбор. Във въпросния ден Гунди си изпива кафето и качва Жеков в костенурката - тогава звездата на "Левски" движи с емблематичния за времето си автомобил.

"Ние спяхме в една стая с него - разказва бат' Петьо - В националния отбор винаги е бил с мен, и в рейса, в самолета, в стаята. Гунди идваше редовно на "Плиска". Тогава шосето беше само с павета. По това време караше един фолксваген костенурка, тогава бяха модерни. Много пъти съм го чакал да пие кафе и да ме вози към стадиона, аз кафе не пиех. И така - поговорихме си и се качваме на костенурката. Вече стигнахме почти до Орлов мост и даваме мигач, за да завиваме към стадиона. Тогава гледам пред нас един човек с москвич се наредил на светофара, който светеше в червено. И аз му викам на Гунди: "Един мосвич е спрял, внимавай". Той ми казва: "А, няма проблеми, ще спрем". Влиза в лявата лента и уж да спира, да спира... Тупнахме го отзад този с москвича, изместихме го няколко педи. Викам му: "Нали ти казах, бе!", а той ми отговаря: "Абе аз исках да спра, ама какво стана мама му стара.". И в тоя момент вратата на москвича се отвори. Като излезе един огромен, Гунди колкото е висок, този беше с една глава по-голям и по-як от него. Едната му ръка беше голяма колкото моите две, а аз също бях як. Тоя ако ми удари един шамар, щях да направя салто.

Веднага отварям вратата, изкарвам си единия крак навън и му викам на Гунди: "Егати, тоя ако ни подбара, какъв бой ще ядем!". Аз вече съм готов да бягам, бях във форма, знаеш ли кога ще ме хване? Обаче човекът ме погледна, погледна, нищо не каза, отиде и се качи на колата. Светна зелено и си тръгна, москвичът е здрав автомобил, нищо му няма. "Мани, мани, тоя как нищо не каза!", вика ми Гунди. "Сигурно ме е познал - отговарям му. - Иначе такъв бой щяхме да изядем. Аз бях готов да спринтирам, ама ти нямаше къде да бягаш". И Гунди се смее. Имали сме големи приключения с него.

"Историята завършва с щастлив край и много смях с две от големите звезди на футбола. За съжаление няколко години по-късно Гунди загива заедно с Никола Котков и случаен стопаджия, след като неговото алфа ромео се врязва в камион край прохода Витиня. А сега и двамата велики голаджии на ЦСКА и "Левски" са заедно на небето...

Сбогуваме се с легендата на 21 февруари

Поклонението пред Петър Жеков ще бъде във вторник, 21 февруари от 10 часа във фоайето на Националния стадион "Васил Левски", съобщиха от семейството му. Легендарният голмайстор на ЦСКА и националния отбор почина в съня си в събота сутрин.

Опелото на Петър Жеков ще бъде в същия ден от 14 часа в столичната църква "Света София".

Четете още

"Левски" с голям жест за Петър Жеков (СНИМКА)

"Левски" с голям жест за Петър Жеков (СНИМКА)

Ето я първата обувка на Жеков (СНИМКИ)

Ето я първата обувка на Жеков (СНИМКИ)

Пената с първи думи след кончината на Петър Жеков

Пената с първи думи след кончината на Петър Жеков

Почина легендарният голмайстор Петър Жеков, носител на "Златната обувка"

Почина легендарният голмайстор Петър Жеков, носител на "Златната обувка"

Реклама
Реклама
Реклама