Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/15438072 www.bgdnes.bg

Георги Дерменджиев: Някои играчи НЕ ЗАСЛУЖАВАТ да са национали

Кръстаич бърка позициите на част от футболистите

Кой е той

Георги Дерменджиев е бивш селекционер на националния отбор по футбол на България и трикратен шампион с "Лудогорец". Треньорът изведе тима от Разград до групите на Шампионската лига, където "орлите" се представиха достойно в надпревара с "Реал" (Мадрид), "Ливърпул" и "Базел".

Дерменджиев води България в периода 2019-2020 година, като под негово ръководство отборът записа 7 загуби, 2 равенства и 2 победи. Пред "България Днес" треньорът даде своето мнение за националния отбор след загубата с 0:1 от Иран.

Реклама

Стилиян Воруков

- Г-н Дерменджиев, как ще коментирате представянето на националния отбор срещу Иран?

- Това е една полезна контрола, защото Иран е отбор, който не е за подценяване. Те са 22-ри в ранглистата на ФИФА, играят на 3 поредни световни първенства, което показва, че са наистина силен отбор. Но нашите футболисти не се представиха добре. Имаше голяма хаотичност и може би смените, които се направиха, не дадоха възможност на отбора да покаже това, което може.

- Селекционерът Младен Кръстаич твърди, че отборът е на прав път, съгласен ли сте с неговото мнение?

- Предвид идеята за подмладяване на отбора, той може би смята, че е на прав път. Но се дават прекалено много възможности на играчи, които не заслужават да бъдат национали. Изпробват се футболисти с доводите, че някой е млад и че е играл някъде в чужбина. Един пример е дебютантът Лукас Петков. Едва ли не трябва непременно да дойде в националния отбор. Това нарушава колектива, класата и това, че отборът трябва да се обиграва. За тези момчета това е важно. Аз ги подкрепям и мисля, че в тях има много възможности. Надявам се, че след време отборът ще показва друго лице. 

- Има ли някои играчи от националния тим, които ви правят добро впечатление?

- Има много момчета, които дават всичко от себе си. Някои футболисти не играят на правилните позиции, което не им дава възможност да се изявят по най-добрия начин. В крайна сметка момчетата се стараят и искат да дадат максимума от себе си за емблемата, но това са възможностите им.

Реклама

- Капитанът на отбора Кирил Десподов наскоро премина в гръцкия ПАОК, Илия Груев отиде в "Лийдс". Това крачка напред ли е?

- Крачка напред е и за двамата. В сравнение с българското първенство за Киро това ще бъде по-добре. Гръцкият футбол е на по-добро ниво от българския сега. Мисля, че ще се адаптира бързо и ще покаже възможностите, които има. Беше му време да отиде да играе извън България, но със сигурност има по-добри гръцки отбори на ниво Европа.

- Многото чужденци в отборите ли е причината националният отбор да е на това ниво?

- Не смятам така, защото във всички първенства има много чужденци. Това трябва да послужи като амбиция за българските играчи, за да се доказват. Нека да се докажат, да се види, че имат качества и оттам нататък ще се получат нещата. Няма треньори, които да не залагат да играят най-добре.

- Вече на практика изгубихме шансове за класиране на европейското. Можем ли да мечтаем за световно?

- Разбира се, че можем да мечтаем и да го искаме. Ние сме били на европейски и световни първенства. Естествено, че искаме националният отбор да играе на такива форуми. Така подрастващото поколение ще се амбицира и ще се види, че могат да играят срещу силни отбори.

- Какво му липсва на националния тим, за да се класира на голямо първенство?

- Проблем е, че в днешно време няма много български футболисти, които играят в елита на европейските отбори. Преди винаги е имало български играчи, които са били в грандове на най-високото ниво. Имената са прекалено много, че да се изброят, но за съжаление това липсва днес. Разбира се, това се дължи на много неща, но се надявам, че ще има такива играчи в близкото бъдеще и смятам, че ако играят на най-високото ниво в Европа, то със сигурност качеството на националния отбор ще се вдигне.

- Какво мислите, че ще се случи в мача срещу Черна гора този понеделник?

- Желая успех и искам отборът да побеждава. Мачът с Иран ще ни послужи за урок. Ние направихме силен двубой срешу Сърбия наскоро и това може да се показва и срещу други отбори. Трябва да вярваме в момчетата и да ги подкрепяме. Трябва да сме наясно, че това са възможностите за момента.

- Трябва ли националният да продължи да играе мачове на "Колежа" в Пловдив?

- Като съоръжение и атмосфера с фенове стадионът е перфектен. Националите там могат да се чувстват добре и имат подкрепа. "Васил Левски" обаче е емблематично място, което е приемало много отбори от всякаква класа през историята и е имало фенска подкрепа.

Тази вечер от 19:00 часа България гостува на Черна гора в европейска квалификация. Двубоят ще се излъчва пряко по БНТ1 и БНТ3. 

Четете още

5.00* коефициент България да удари Черна гора

5.00* коефициент България да удари Черна гора

Кръстев и Кръстаич сключиха сделка

Кръстев и Кръстаич сключиха сделка

Реклама
Реклама
Реклама