Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/15636240 www.bgdnes.bg

Ето кои световни звезди ИЗПЛЮ футболът ни (СНИМКИ)

*Марио Жардел се оплаква от студ, Луиджи Симони се контузва при гол

*Матеус се отказа от треньорската професия, Бакеро и Пардю станаха за смях

Българската Първа лига е перфектното място да станеш за резил, дори и когато си призната в цял свят футболна легенда. През годините в родното първенство се изредиха стотици анонимни чужденци, но и някои наистина големи имена.

Последната сдъвкана и изплюта легенда е бившият капитан на "Барселона" Хосе Мария Бакеро. Някогашният съотборник на Христо Стоичков в дрийм тима на каталунците се провали с гръм и трясък в "Славия", а играчите по-скоро му се подиграваха зад гърба, вместо да се респектират от голямото му име. Бакеро спечели само една победа начело на "белите" и логично бе изритан от собственика Венци Стефанов. 

Реклама

Преди него подобна съдба имаше бившият мениджър №1 в английската Висша лига Алън Пардю. Британецът имаше едногодишен спокоен период като съветник в ЦСКА, караше си тротинетката из улиците на София, никой не знаеше какво точно работи на "Армията". Всичко се промени, когато мистър Пардю стана треньор на "червените". Бившият мениджър на "Нюкасъл" взе само една победа от 7 мача и си тръгна след загубата с 0:1 от "Левски" във финала за Купата. На раздяла се оплака от фенове расисти и едва ли би рекламирал Първа лига в Англия. 

Световният шампион с Германия Лотар Матеус е може би най-известното име, работило в България. Славният капитан на Бундестима започна силно начело на националния отбор, но нещата бързо си дойдоха на мястото. Матеус бе принуден да участва в доказано манипулирания мач с Естония, а впоследствие се шокира и от шуробаджанащината у нас. Оттогава Матеус при всеки удобен случай оплюва българския футбол и президента на БФС Борислав Михайлов. Работата у нас на практика сложи край на треньорската кариера на легендата. 

"Имах удоволствието да се запозная с българския футбол и той да се запознае с мен. Изобщо не си паснахме - казва Матеус. - На българския футболист не му е кеф да спазва дисциплина, да тренира, да става рано, да участва във видеозаседания, не му е кеф да обсъжда играта си след мач. Българите бяха самодоволни, те не се впечатляваха от наставленията ми. Аз се опитвах да пробудя честта им с изречения като "Бъдете горди, че ще играете за страната си!", но те дори не бяха заинтересовани. В едното ухо влиза, от другото излиза. Ако исках да заплаша някого с изхвърляне, ме спираше президентът. Това бе табу! Попитах го: "Защо ме повика тогава, Боби? Нали искахте професионализъм, дисциплина, иновация?" А той отговаряше: "Остави ги да се наспят. Защо да тренират по два пъти на ден. Момчетата не са свикнали с това."

Преди Матеус през България мина голямо име в треньорската професия - вече покойният бивш наставник на "Интер" и носител на Купата на УЕФА Луиджи Симони. Италианският сеньор застана начело на ЦСКА през декември 2001 г., но напуска 6 месеца по-късно след трето място и загуба от "Левски" във финала за Купата. Симони ще бъде запомнен най-вече с куриозната контузия, която получи при гол на Любо Пенев в шампионатния мач със "сините", завършил 2:2. В радостта си бившият треньор на Феномена Роналдо скъса връзки и в следващите мачове водеше отбора с патерици. 

Нерадостна съдба в Първа лига имаше и друг италианец - Дели Роси, който води "Левски". Бившият наставник на "Лацио" изкара почти една година на "Герена", но отборът игра антифутбол и завърши на трето място в първенството през 2018 г. Чашата преля, носителят на Купата на Италия бе уволнен след срамното отпадане от скромния лихтенщайнски "Вадуц" в евротурнирите. 

Голямо име имаше и в бургаския "Черноморец", когато в отбора се наливаха реки от пари. Европейският шампион с Германия Фреди Бобич започна работа като директор на "акулите" в тандем с треньора и негов бивш съотборник от "Щутгарт" Красимир Балъков. Бившият нападател получаваше заплата от 75 000 лева месечно през 2010 и 2011 г., но отборът не постигна успехи и постепенно скъпият проект се сгромоляса. Бобич напусна, след като собственикът Митко Събев реши да намали бюджета и съответно заплатата на германеца. 

Реклама

Морски приключения преживя и някогашната голяма звезда на световния футбол Марио Жардел. На 37 години двукратният носител на "Златната обувка" за голмайстор №1 в Европа се озова в "Черно море". Жардел пристигна през юни 2010 г. и изкара лятото на плажа, но вече нямаше голямо желание за футбол. Жардел пристига в България, след като преди това е имал куп проблеми с пиене, жени, разврат и наркотици. Съпругата му, която е бивша Мис Плейбой, го зарязва и взима децата със себе си. Жардел изпада в депресия, приет е в психиатрия край Лисабон, където се лекува безуспешно. Бившият бразилски национал изкара няколко месеца у нас, поигра малко и дори вкара един победен гол срещу "Локо" (СФ). С наближаването на зимата южноамериканецът започна да се чувства нещастен и през декември разтрогна договора си, защото усещал как в България става много студено. 

Малцина с успехи - Люпко, Беноа Кое и Обертан

Наред с редицата провали някои известни имена имаха успех у нас. Бившият играч на ПСЖ и "Интер" Беноа Кое стана шампион с ЦСКА през 2005-а и бе сред най-добрите в отбора на "червените", въпреки че вече бе на 36 години. 

Неговият френски сънародник Габриел Обертан от своя страна се превърна в любимец на феновете на "Левски". Бившата звезда на "Манчестър Юнайтед" изкара около година и половина на "Герена", като класата му силно изпъкваше в родното първенство. 

Сред легендарните треньори най-голяма следа остави Люпко Петрович, който стана шампион с "Левски" и води още "Литекс" и ЦСКА. 

Четете още

Месеци след катастрофата! Пълна мистерия около Люпко Петрович

Месеци след катастрофата! Пълна мистерия около Люпко Петрович

Алън Пардю напуска ЦСКА заради "расистки фенове"

Алън Пардю напуска ЦСКА заради "расистки фенове"

Матеус скъса с пета съпруга
Матеус скъса с пета съпруга

Матеус скъса с пета съпруга

Роси загуби дело за 340 000 евро

Роси загуби дело за 340 000 евро

Реклама
Реклама
Реклама