Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/15878478 www.bgdnes.bg

Архивите са живи! Боби М. от 15 години ни обещава класиране

Имаме шансове, всичко е осигурено, подмладяваме отбора, са типичните клишета за боса на БФС

Понякога е важно да внимаваш какво говориш. Това с пълна сила важи за действащия президент на БФС Борислав Михайлов. Откакто бутна Иван Славков-Батето и окупира властта във футбола у нас, бившият вратар не спира да дава щедри обещания как ще се класираме за голям форум. Преди началото на всеки квалификационен цикъл за европейско или световно първенство Боби обявява, че целта е класиране. 

Реклама

Дали заради рязка липса на представа за реалностите, дали заради замазване на очите на българските фенове, но изказванията на футболният шеф загубиха каквато и да е тежест. Стигна се дотам, че вероятно ще завършим 2023 година без нито една победа и на последно място в квалификационната си група. Нещо, което не се е случвало никога в цялата ни футболна история. 

"България Днес" извади всички обещания и гръмки думи на Борислав Михайлов преди всеки един футболен форум, откакто той е президент на БФС. Героят от САЩ '94 бутна Батето на конгреса през октомври 2005 година. Квалификациите за мондиала в Германия през 2006 почти бяха отминали, така че той нямаше как да дава обещания за там, но се вгледа в европейското през 2008, където гарантира, че ще се класираме.

"Искам да използвам възможността да благодаря на ръководството на "Левски", че се съгласи да пусне Стоилов за два мача, както и на него, че също се съгласи да поеме отбора. Това е изрично негово решение, че каквито и да са резултатите от двата мача с Беларус, дай боже да победим, той просто иска да помогне в този момент и след това си продължава работата в "Левски". Не сме загубили все още шансове за класиране. Аз съм убеден в това нещо. Целта си остава същата - класиране на европейското", отсече Боби.

За европейското в Австрия и Швейцария 2008:

Михайлов определи единствената цел пред новия тогава селекционер на България и неговите възпитаници - класиране за световното първенство в ЮАР през 2010 година. 

"Ако Пламен Марков класира отбора, ще си заслужи парите. Както знаете, има много време. Целта пред националния тим е класиране на Мондиал 2010. Вие ги знаете останалите кандидати, срещнах се с Катанец, който не се съгласи заради финансите. Разговарях още с Венейбълс, Романцев и Дзенга, но основната причина е, че не живеят в България, и преценихме, че не е финансово изгодно да бъде чужденец".

За световното в ЮАР 2010:

Реклама

Дойде време и за гръмки обещания за Евро 2012 в Полша и Украйна. 

"Много други държави не се класираха за Мондиал 2010. Не бива да се оправдаваме, тъй като трябва да работим, за да се класираме. Аз съм този, който най-много съжалява за това, че не се класирахме. Ние трябва задължително да се класираме на европейското първенство. Трябва да благодарим на зрителите, които дойдоха да ни подкрепят", каза тогава вечно обещаващият Борислав Михайлов.

За европейското в Полша и Украйна 2012:

Когато почти бяхме загубили шансове за участие на мондиала в Бразилия през 2014, Михайлов отново намери поводи за оптимизъм. Михайлов обяви, че мечтае "лъвовете" да запазят второто си място и да стигнат до бараж за финалите. "Всички съперници са достойни. С мача с Македония започва финалната права за футболните ни национали в борбата за класиране на световно първенство. Надявам се всички момчета да са добре подготвени и да извлекат максимума от този мач". 

За световното в Бразилия 2014:

След поредния провал президентът на БФС заяви, че по-реалната цел пред националния отбор е да се преследва класиране на европейското първенство през 2016 година. Михайлов тогава дори представи пред медиите Стратегията за развитие на българския футбол в периода 2012-2016 година, която не доведе до абсолютно нищо освен поредното затъване. 

"На първо място, нека да видим каква ще бъде групата ни, но тогава ще се класират повече отбори. В същото време нашият млад отбор ще има повече време, за да бъде заедно", вдъхна оптимизъм легендарният вратар. "Всичко за подготовката на отбора за предстоящите квалификации от страна на БФС е направено, осигурени бяха приятелски мачове със силни отбори", похвали се Боби.

За европейското във Франция 2016:

Едно от най-култовите интервюта на Михайлов бе след мача с Люксембург, спечелен с 4:3. Това бе и първа световна квалификация за нас, а Боби излезе пред стадиона видимо почерпен. 

"Момчетата показаха характер накрая. Това са играчите, вие ги знаете. Първи сме в групата. Това няма да е така накрая. На тези момчетата трябва да им се даде възможност и победата е победа, дори и срещу Люксембург. Няма да тълкувам какви скандирания е имало. Имаме бъдеще. За мен засега е окей. Моята роля е тази, която съм показал вече - най-добрата база в Европа, правена въобще някога", не спря да се хвали шефът на БФС.

За световното в Русия 2018:

За класиране на Евро 2020 дори и на Боби вече му стана неудобно да обещава класиране с оглед на невзрачното ни футболно състояние. Ние обаче помним как няколко години по-рано беше сигурен, че ще ще бъдем сред домакините на надпреварата. Нищо че към днешна дата дори Националният стадион "Васил Левски" покрива критериите с много компромиси от УЕФА. 

"С подкрепата на държавата България ще може да приемем част от едно европейско първенство. Ако новият национален стадион бъде построен, както и този във Варна, плюс "Васил Левски" и този в Бургас", размечта се преди десетина години Боби. В крайна сметка не направихме нищо и логично кандидатурата ни дори не бе официална. По-късно по време на квалификациите за Евро 2006 паднахме с 0:6 от Англия, а срещата на два пъти бе прекъсвана заради расистки скандирания от публиката. Правителството на страната поиска оставката на Боби Михайлов и той изчезна за дълго време от публичността.

За европейското 2020:

Боби се завърна на бял кон в управлението на футбола ни, като оставката се оказа прах в очите. За световното в Катар 2022 нямаше очи да говори за класиране. Но ние помним, че той бе от хората в ръководството на УЕФА, които гласуваха "за" мондиалът да се проведе в пустинята през зимата.

За световното в Катар 2022:

Когато Михайлов се завърна на бял кон начело на БФС, той отново влезе във фаза. при назначението на Кръстаич и изтегления жребий за настоящите квалификации, той отсече: "Групата ни е равностойна, уважаваме всички противници, но лично аз съм убеден във възможностите на отбора ни и очаквам от Младен Кръстаич и футболистите му дух, воля, качествен футбол и резултати, които да върнат България на финалите на голямо първенство." Точно преди година в същия стил на говорене влезе и техническият директор на националния отбор Георги Иванов-Гонзо. 

"Колективът е добър - можем да бъдем доволни от това, което се случва. Мечтаем да се класираме за Евро 2024, готвим се да сме в оптимална форма. Групата ни не е от най-трудните, България се готви за класиране на европейско първенство, няма какво да си говорим", бяха думите на Гонзо. Е, сега, когато очевидно ще завършим групата си на последното място, тези изхвърляния изглеждат смехотворно.

Четете още

Стоичков обиди Боби М. на ПЕРУКА

Стоичков обиди Боби М. на ПЕРУКА

Попиляха Божинката и Боби М. в шоуто на Рачков

Попиляха Божинката и Боби М. в шоуто на Рачков

Реклама
Реклама
Реклама