Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/15954096 www.bgdnes.bg

Треньорът на "сините" момичета Деяна Петракиева: Искам "Левски" шампион в женския футбол

Постиженията ще си дойдат с времето

Вратите не са затворени

Опитът ми е за децата

"Левски" създаде първия в историята си отбор за девойки. В момента 20 момичета, родени между 2011 и 2013 година, тренират при "сините". Треньор на формацията е Деяна Петракиева. Тя има богат опит в НСА и националния отбор. Пред "България Днес" разкри впечатленията си от децата и бъдещите цели.

- Деяна, вече записахте първо участие на турнир с момичетата. Как мина и имаше ли много емоции?

Реклама

- Бяха много щастливи, ентусиазирани. Нямаха търпение. Първият им турнир трябваше да е седмица преди това. Поради заболеваемост на повечето от децата беше отменен. Затова ентусиазмът беше двойно по-голям. Бяха доста щастливи независимо от резултатите, които се получиха. Важното беше, че всички играха.

- Имаше ли притеснение като за първи път?

- Определено. Повечето момичета не са тренирали групово във футболен клуб преди. За първи път им е на голяма част от тях. Има няколко изключения, които са били в други клубове в София. За повечето е нещо ново като събитие. Определено имаше притеснение. С времето се надявам да са по-спокойни. Да го приемат без притеснения и като нещо нормално. Да стане част от тяхното ежедневие. Все едно са излезли отпред пред блока и играят футбол с момчетата и момичетата, да е съвсем естествено и нормално. Не търсим някакви високи постижения на този етап. Да свикнат със системност в тренировките. В резултат на това постиженията ще си дойдат с времето. Да израстват по-нагоре. Да стигнат до женски футбол, до национални отбори. На този етап е просто да тренират, да участват и да се забавляват. Да са щастливи и усмихнати.

- А и спортуват, вместо да са на компютрите?

- Съчетаваме нещата. Много държа на училище и на добри оценки. Съчетаваме двете неща успешно. Спортът и учението вървят ръка за ръка. Едното помага на другото и обратно. Двете неща са неразривно свързани.

- Когато обявихте кастинга, имаше огромен интерес. Колко момичета селектирахте?

- В началото бяха около 30 момичета. След кастинга селектирахме 20. В момента толкова идват на тренировки.

- В началото записването сигурно е било плод и на родителски амбиции. Попаднаха ли вече в магията на футбола момичетата?

Реклама

- Да, повечето родители са фенове на "Левски". Това е основната причина. Желаят техните деца да тренират в клуба. Нямаше как всички да останат в отбора. 30 момичета е абсурдно. Плюс това те са с различни възможности. Беше необходимо отсяване. За съжаление, не може всичките да тренират в "Левски". Капацитетът не го позволява. При децата е много тежко да ги отстраниш. Затова разговарях с всяко едно поотделно, когато съобщихме кои избираме. Опитах да ги подкрепя да не се отказват, да продължават. Има и други клубове в София, които също тепърва прохождат. Да не се отказват от спорта. Дори в друго направление да пробват. Имаше няколко, които насочихме към други клубове. Имаше момичета, които бяха по-големи от възрастта, която бяхме обявили. Съответно ги насочихме къде могат да играят, да участват. Въпросът е да не се отказват от спорта. Надявам се да съм им повлияла.

- От избраните 20 няма отказало се след това, нали?

- Не, няма отказало се. И в момента продължават да идват момичета, да пробват. Вратите на "Левски" не са затворени. Няма такова нещо. Процесът е непрекъснат.

- От "а" и "б" на футбола ли започвате, или има тренирали преди?

- Има момичета, които са на по-високо ниво. Възможностите на едни са по-големи. Тренирали са в други клубове. Не им е за първи път. Старая се да съчетая упражненията. Да са достъпни за новите, но да не са прекалено лесни за другите. В противен случай няма да има ефект. Деля ги и в игрите по възможности, така че да могат взаимно да си помагат едни на други. За съжаление, няма как да са всичките 20 на едно ниво. При момичетата е по-трудно, отколкото при момчетата. Там има сериозен подбор и селекция. Ако имаш 16-17 момчета, те са почти на едно ниво в клубовете като "Левски". При момичетата и въобще в женския футбол нещата са различни на този етап в България. Не е така професионално, както е в мъжкия.

- Има ли вече момичета, които изпъкват?

- Има, разбира се и то доста. Около 10-12 момичета са много добре. Особено по-малките са страхотни! Даже на последния турнир мисля, че имаше представители от БФС при по-големите - девойките. Има предварителна селекция за националните отбори. Те идват, наблюдават ги, водят си записки. Да могат да ги селектират след това като проектонационали. По-късно вече ги викат в националните отбори в годините. Този процес е постоянен. Идеята е да работим с тях, за да може те след това да участват в съответните национални отбори. Да представят България в европейски и световни квалификации.

- В България тимовете за момичета тепърва стават задължителни. В големите първенства от години клубовете имат и женски отбори.

- Да, така е. Финансово не са равнопоставени, но като отношение и уважение мъжката и женската им формация на тези клубове са на едно ниво. Финансовата част не може да се сравнява все още. Като уважение те не делят мъже и жени. Във Висшата лига всеки клуб има дамски отбор, който е професионален.

- Как дойде поканата от "Левски" към вас и трябваше ли ви време да мислите дали да приемете?

- Въобще не съм се замисляла. Все пак става въпрос за "Левски". Надявам се да бъда полезна и да развием това направление в клуба. В началото, докато се развият нещата, е малко по-трудно. Докато се завърти колелото, е така. Вярвам, че в един момент ще стане лавинообразно. Все пак като кажеш "Левски" ... Даже не мога да опиша. Няма конкретни думи. То се чувства. Трудно е да се намират думи. "Левски" е всичко.

- В плановете ли е изграждането на отбори във всички възрасти?

- На този етап участваме в две възрасти - 11- и 13-годишни. С времето се надявам отборите да се разраснат. Тези, които сега са на 11 и 13, ще се качат в горните възрасти и съответно да дойдат по-малки. Да станат във всяка възраст отбор. Въпрос на време е. Надявам се някой ден "Левски" да има представителен отбор жени. Трябва време, за да се изгради една основа, която всъщност са настоящите момичета. Те може би ще са основата на женската формация след 3-4 години и "Левски" да има представител в женското първенство.

- Какво е усещането да правите нещо от самото начало с тези момичета?

- За мен не е нещо съвсем ново. Аз съм част от отбора на НСА. 18 години поред сме шампионки на България. Започнала съм там по същия начин като състезател. Когато стартирахме, нямахме нищо. Първите пет-шест години не спечелихме нищо. След това 18 години поред сме шампионки на България. Аз вече не играя, но съм в НСА. Традицията продължава. Това е идеята и за "Левски". Независимо кой е там, традицията да остане и да продължи с времето. Да се развива женското направление. Надявам се някой ден "Левски" да стане шампион на България при жените. Трябва много работа и постоянство. Станах шампионка на шестата или седмата година. Преди това съм се състезавала, без да ми се случи нищо. Целият отбор не се отказахме. След това - 18 поред! Заслужавали са си усилията 6-7 години.

- Момичетата имат личния ви пример, че трябват търпение и постоянство.

- Аз им разказвам. Много ме разпитват. Толкова време съм била в женския футбол и мога да съм им много полезна чисто като опит и извървян път. Могат да ме питат, да черпят от мен каквото си пожелаят. Била съм и национална състезателка. Каквото могат да черпят от мен, съм там да им дам. Мога да ги подкрепям, да ги уча. Опитът, който съм натрупала, е за тях.

Четете още

"Левски" сменя състава в сетния миг

"Левски" сменя състава в сетния миг

Легендата Войн Войнов: Победите срещу "Аякс" и "Барса" струват повече от всички пари!

Легендата Войн Войнов: Победите срещу "Аякс" и "Барса" струват повече от всички пари!

Реклама
Реклама
Реклама