Реклама
https://m.bgdnes.bg/futbol/article/16041457 www.bgdnes.bg

Великият Меси с удивителна осма "Златна топка"

Считаният от мнозина за най-добър футболист на всички времена Лионел Меси завоюва рекордната осма "Златна топка". Световният шампион с Аржентина Лионел Меси бе награден с най-престижното индивидуално отличие от Дейвид Бекъм, който е собственик на клуба му "Интер" (Маями). Меси изведе "гаучосите" до титлата в Катар, като заби 7 гола и в пет от срещите бе определян за най-добър играч. Отделно той вкара 20 гола и направи 20 асистенции за "Пари Сен Жермен", с който стигна до шампионската титла на Франция. Втори в класацията остана Ерлинг Холанд от "Манчестър Сити", а третото място е за Килиан Мбапе от ПСЖ.

Аржентинецът не пропусна да спомене легендарния Диего Марадона, който на 30 октомври щеше да навърши 63 години.

Реклама

"Днес исках да спомена Диего. Няма по-добро място да му честитим рождения ден тук, сред много хора, обичащи футбола, както той искаше. Където и да си, Диего... честит рожден ден? Това е и за теб", каза Меси от сцената.

Българската легенда Христо Стоичков бе сред официалните гости на церемонията в Париж по връчването на "Златната топка" от френското издание "Франс Футбол" за 2023 г. Стоичков си припомни какво е било чувството, когато е спечелил най-ценния индивидуален трофей във футбола през 1994 г.

"Това беше много специален ден. Връчиха ми наградата на 5 декември 1994 г. Това беше много важен трофей за мен, за семейството ми, за България. Цяла година тогава се старах и давах всичко от себе си, за да стигна до този момент. Това е най-ценният трофей в кариерата на един играч", каза Стоичков на церемонията във френската столица.

Церемонията започна с връчването на трофея "Копа" за най-добър млад играч, който съвсем очаквано бе спечелен от звездата на "Реал" (Мадрид) Джуд Белингам.

Наградата за отбор на годината при жените получи "Барселона", след като тимът спечели Шампионската лига, Ла Лига и Суперкупата на Испания през изминалия сезон.

Церемонията продължи с връчването на наградата "Яшин" за най-добрия вратар. Призът отиде при вратаря на Аржентина Емилиано Мартинес, който бе с ключова роля за спечелването на Световното първенство от "гаучосите".

Реклама

Гари Линекер връчи приза на името на Герд Мюлер на норвежката голова машина Ерлинг Холанд, който си заслужи приза с 56 гола. След спечелването на требъла през миналия сезон "Манчестър Сити" взе наградата за отбор номер 1 при мъжете. Призът е за "гражданите" за втора поредна година.

Световният номер 1 в тениса Новак Джокович излезе на сцената, за да връчи "Златната топка" при дамите. Носителка на най-престижния индивидуален трофей стана 25-годишната Айтана Бонмати, която е част от отбора на "Барселона" и стана световна шампионка с Испания.

Четете още

Жените на Меси и Бекъм първи дружки

Жените на Меси и Бекъм първи дружки

Меси е големият фаворит за "Златна топка"

Меси е големият фаворит за "Златна топка"

Реклама
Реклама
Реклама